Pieczone pomidory.pdf

(1379 KB) Pobierz
02.12.2013
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Pieczone pomidory
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
14 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
Kulinarne przygody Gatity
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
gatita13
Kulinarne przygody Gatity
Blog pisze
gatita13
9173
106
6
Zobacz więcej blogów
12.09.2013 12:49
Załóż swojego bloga
PIECZONE POMIDORY
0
Lubię to!
0
Pojawiły się już pierwsze tzw. polne pomidory, czyli podłużne. Są mięsiste, idealne do
przecierów, keczupów, do wszelakich przetworów. Ale zanim zacznę je przetwarzać
muszę się nimi nacieszyć tak na szybko, na już ! Nieodzownym punktem mojego letniego
kulinarnego programu są pieczone pomidory. Przepis podpatrzony swego czasu na
niestety już dziś nieaktywnym blogu Lepszy smak. Nawiasem mówiąc strasznie żałuję, że
Ania zaprzestała prowadzenia go... czerpałam od niej wiele inspiracji kulinarnych.
Pieczone pomidory
Składniki:
1 kilogram podłużnych pomidorów
1/3 szklanki oliwy z oliwek EV
po parę gałązek świeżych ziół: oregano i bazylii
4 ząbki czosnkuotarta skórka i sok z jednej cytrynysól, pieprz
Wykonanie:
Duża płaską formę żaroodporną smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 120
stopni.Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy.W moździerzu ucieramy
czosnek z odrobiną soli, potem dodajemy odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i
skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z
cytryny.Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy
przygotowanym sosem.Pieczemy około 1,5 godziny.Po tym czasie pomidory wyjmujemy z
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-przyg/2013/09/pieczone_pomidory_/1
1/2
02.12.2013
Pieczone pomidory
piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę.
Układamy w słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu.
Zobacz więcej:
pieczone pomidory, przetwory
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
Kulinarne przygody Gatity.
ZOBACZ TAKŻE
Bułeczki Dyniowe
Bułeczki puszyste , w ilgotne i bardzo mięciutkie ,
z w yrażnym posmakiem dyni . Polecam ! &n...
27 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/cynamonow y-pyl
Pakieciki szczęścia na brak bólu
mięśni
Pierw sze poranki po treningach okupione bólem
mięśni, drżeniem i ogromna niechęć do teg...
pół miesiąca temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/runnerscooking
Udka kaczki w cukinii i kukurydzy
z szybkowaru
Szybkow ar? Jak dla nas bomba!
Odziedziczyliśmy to stare cudeńko po dziadkach
bo oni kupili sobie N...
pół miesiąca temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/kulinarny-zenit
Ciasto pomarańczowe z żurawiną
2 pomarańcze ekologiczne 3/4 szklanki
brązow ego cukru 1 łyżeczka proszku do
pieczeni...
12 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/azgotuj
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-przyg/2013/09/pieczone_pomidory_/1
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin