Chipsy.pdf

(1300 KB) Pobierz
09.01.2014
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Gazeta Wyborcza
Chipsy
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
15 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
spraw dzonakuchnia
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
sprawdzonakuchnia
Uwielbiam gotowanie, pieczenie,
fotografię, dalekie i bliskie
podróże... prowadzę bloga
kulinarnego
sprawdzonakuchnia.pl
by dzielić się pysznymi przepisami.
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
sprawdzonakuchnia
Blog pisze
sprawdzonakuchnia
41438
124
43
09.10.2012 11:50
CHIPSY
0
Lubię to!
0
Chipsy ziemniaczane, to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przekąsek na
świecie. Te ze sklepu niestety nie należą do zdrowej żywności, ale dziś podam
Wam pomysł na domowe chipsy, które możecie jeść do woli ( w granicach rozsądku ).
Robiąc je pamiętajcie, że aby były chrupiące musicie pokroić bardzo cienko ziemniaki,
wtedy sukces murowany. Chipsy będą chrupiące, a to najważniejsze. Jeśli chodzi o smak
to użyjcie swojej ulubionej mieszanki, ja zrobiłam paprykowe. Jest jeden problem z
chipsami domowej roboty, zawsze jest ich za mało!
Składniki:
4 duże ziemniaki
olej do smażenia
sól
słodka papryka
pieprz
magazyn-kuchnia.pl/blogi/sprawdzonakuchn/2012/10/chipsy/1
1/3
09.01.2014
Chipsy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Rozłożyć na ściereczce lub ręczniku papierowym, aby obeschły.
Do rondelka lub głębokiej patelni wlać olej i rozgrzać.
Plasterki ziemniaczane wrzucać na olej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Kiedy ociekną z tłuszczu, posypać przyprawami.
Smacznego!
Ważne!
Ziemniaki powinny być bardzo cienko pokrojone. Dzięki temu po upieczeniu będą
chrupiące. Jeśli będą zbyt grube, zmiękną kiedy wystygną.
Zapraszam na moją
stronę,
tam więcej przepisów
Zobacz więcej:
blogujemy, chipsy, ziemniaki
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
sprawdzonakuchnia.
ZOBACZ TAKŻE
Kulebiak
Wykonany dw ukrotnie (że niby na próbę) przed
św iętami. Na stole w igilijnym rów nież się...
12 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
JAJKA NA TWARDO W SOSIE
MAJONEZOWYM
Jak już
w spominałam...
10 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/gustanatalerzu
Falafel z boczkiem
czyli przekąska na karnaw ałow e przyjęcie?
Dostałam od małżonka kolejną książkę. Uznał, że
to już ...
przedw czoraj
magazyn-
Wędzona domowa pasztetowa
(wątrobianka)
Uw ielbiam pasztetow ą ! I sw ego czasu pojaw ił
się pew ien problem, poniew aż poczytałam sobie
co doda...
magazyn-kuchnia.pl/blogi/sprawdzonakuchn/2012/10/chipsy/1
2/3
09.01.2014
kuchnia.pl/blogi/w kuchnibezdubli
Chipsy
w czoraj
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-
przyg
Komentarze (2)
najnowsze popularne
sprawdzonakuchnia
2 lata temu
0
O tak!!! szczególnie, że najbardziej łakome na chipsy są dzieci! a taka przekąskę można
im podsunąć z czystym sumieniem
Odpowiedz
gustanatalerzu
2 lata temu
0
To jest dopiero tortura! I to z rana
W sumie to dobra alternatywa frytek. Jak już jeść
jakiegoś "złodzieja czasu" to lepiej zrobić ją w domu - wiadomo przynajmniej co się je i na
pewno jest to zdrowsze niż kupne
Odpowiedz
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/sprawdzonakuchn/2012/10/chipsy/1
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin