Zakładamy pasiekę.pdf

(16147 KB) Pobierz
ZAKŁADAMY
2015
PASIEKĘ
K
I
E
C
E
N
T
RUM
P
S
Z
C
Z
E
L
R
S
A
R
S
P
O
M
O
KI
E
Szanowni Państwo
Prowadzenie pasieki to zajęcie dla osób odważnych i cierpliwych. Przez jednych
traktowane jest jako niełatwy zawód, przez innych jako wspaniałe hobby. Nieważne,
jak by je określać, to przyjemność jaką niesie bezpośredni kontakt z pszczołami
sprawia, iż ciągle rośnie zainteresowanie pszczelarzeniem. Co roku nowe osoby chcą
zakładać własne pasieki. Niektóre z nich posiadają już odrobinę wiedzy, którą zdobyły
najczęściej obserwując znajomych, sąsiadów, rodzinę. Ci, na starcie, mają nieco
łatwiej. W gorszej sytuacji są osoby, które zaczynają praktycznie od zera. Czeka
je długa nauka niełatwego zawodu, niemałe wydatki związane z zakupem niezbędnego
sprzętu a często pokonanie lęku przed owadami. Tak na początku, jak również w czasie
dalszej pracy w pasiece, początkujący pszczelarze zadają mnóstwo pytań. Nie zawsze
jednak wiedzą nawet o co i kogo poprosić o radę. By pomóc takim osobom, wydaliśmy
niniejszą broszurę. Mam wielką nadzieję, że odpowie ona na niektóre pytania
związane z zakładaniem pasieki i sprawi, że trudne początki staną się odrobinę
łatwiejsze.
Aleksander Mach
Dyrektor Pomorskiego Ośrodka
Doradztwa Rolniczego
w Gdańsku
ZAKŁADAMY
PASIEKĘ
Poradnik dla początkujących
pszczelarzy
Lubań 2015 r.
ISBN
978-83-63125-61-5
Wydawca:
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku
ul. Trakt Św. Wojciecha 293, 80-001 Gdańsk
tel. 58 326-39-00; fax 58 309-09-45
www.podr.pl
e-mail:
sekretariat@podr.pl
Nakład: 500 egzemplarzy
Korzystamy z dofinansowania
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku
Opracowanie i skład komputerowy:
Jarosław Cichocki
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez zgody
PODR w Gdańsku lub autora publikacji jest zabronione.
O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ
ZAKŁADAJĄC PASIEKĘ?
Nie tylko przyjemność
Pracując przy pszczołach musimy pamiętać, że ich użądlenia nie są obojętne
dla naszego zdrowia. Każdy organizm reaguje na jad pszczeli. Reakcja ta jest
różna, zależnie od wrażliwości osobniczej oraz miejsca użądlenia. Szczególnie
u osób, które nigdy nie pracowały przy pszczołach, w miejscu pozostawienia
żądła, pojawia się charakterystyczne zaczerwienienie, zasinienie, obrzęk oraz
ból , które się mogą utrzymywać nawet przez 2- 3 dni. Pomimo, że nie jest
to przyjemne, to w żadnym wypadku nie może być kojarzone z uczuleniem. W
przypadku użądlenia usuwamy jak najszybciej żądło za pomocą paznokcia lub
dłuta pasiecznego. Nie wolno chwytać go palcami, bo spowoduje
to wyciśnięcie jadu ze zbiorniczka jadowego do naszego organizmu. Objawy
występujące po użądleniu najczęściej słabną, w miarę długości pracy
w pasiece.
Może się jednak zdarzyć , iż będziemy uczuleni na jad pszczeli. Uczulenie
objawia się gwałtowną reakcją organizmu nawet po jednym użądleniu
(choć nie po pierwszym), powodując opuchniecie całego ciała, wysypkę,
zaburzenia pracy serca, zapaść a nawet śmierć. Co prawda istnieją sposoby
na zabezpieczenie przed użądleniami, jednak przebywając w pobliżu owadów
nigdy nie możemy ich wykluczyć. Zatem, zanim zajmiemy się pszczołami,
musimy uzyskać pewność, że nie posiadamy uczulenia. Szczególnie w
początkach naszej pracy, nie zabezpieczajmy się przesadnie, tak by jednak
dochodziło do użądleń. Pozwoli to zweryfikować naszą wrażliwość. W tym
też okresie, warto również nie przebywać w pasiece samotnie. Druga osoba
pomoże nam w razie kłopotów.
Warto też pamiętać, iż możemy być uczulenia nie tylko na jad a również
na inne produkty pochodzące od pszczół, zwłaszcza propolis.
!
Badania pokazują, że jedynie 0,4-5,0 % ludności jest uczulonych
na jad owadów błonkoskrzydłych, a odsetek ten jest znacznie większy
u pszczelarzy (15-43 %), którzy nadal pracują przy pszczołach
pomimo uczulenia. Uczulenie na propolis wśród polskich pszczelarzy
waha się w granicach od 0,76 do 4,3 %.
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin