Gekeler W. - Pszczoły. Poradnik hodowcy.pdf

(9084 KB) Pobierz
Werner Gekeler
Pszczoły
PORADNIK HODOWCY
Przedm ow a
. . 5
D rogi Czytelniku..........................................
. . . . 5
Pszczoły - niezbędne w naturalnej
g o sp o d a rce.....................* .......................................... 6
Skuteczność z a p y la n ia
...............................................6
Biologia pszczoły m iodnej. . ............................ 9
Składan ie ja j
....................
9
Rozwój c z e r w ia
.
10
Budowa ciała pszczoły. .
. ............................... 77
Rodzina pszczela - dobrze zorganizowana
s p o łe c z n o ś ć
.............................................................
75
Rozm nażanie..........................................................27
Naturalne gniazdo............................................... , 2 5
Pszczelarstw o...................................................... 28
..................................................28
Ul idealny
Stanowiska p a s ie k
................................................
34
Budynki i pomieszczenia do użytkowania
p s zc zó ł.................................................................... 38
Rok pszczoły m io d n e j ...................................... 42
Rok pszczelarski zaczyna się
w
sierpniu
. . . .
42
Pokarm i inne dobra niezbędne pszczołom . . . 49
Przezimowanie....................
56
Koniec z i m y
..........................
57
Natura budzi się do ż y c i a
...................
59
Intensywny rozwój rodzin
....................64
Tworzenie nowych rodzin i kierowanie
nastrojem r o jo w y m
.............................................
68
Rójka pszczół m io d n ych
.......................................74
Wyspecjalizowany wychów m atek...................
. .
80
Rasy pszczół m io d n y c h
.......................................94
Rozmnażanie p a s i e k i
. . . 95
Poddawanie wartościowych matek i ich
wymiana
............................................................
9 7
Matka
w
rodzinie, czerw garbaty i trutów ki.
.
100
Pożytki kw iatow e i l e ś n e .....................................103
Rośliny p o ż y tk o w e
..................................................
103
Pożytki leśne .
...........................................
105
Ul
W ę d r ó w k i...........................
Wymagania podczas w ę d r ó w e k
...........................777
Przebieg w ędrów ki
........................................
114
P ro d u k c ja i sp rzed aż m iodu w ysokiej
j a k o ś c i .......................
116
Surowce, z których robi się m iód i jego
p rzy g o to w a n ie
.....................................................
. 1 1 6
W yp o sa żen ie........................................
777
Pozyskiwanie m io d u
...............................................
118
Przetwarzanie m iodu...............................................123
M agazynowanie miodu i jego j a k o ś ć
................
124
Sprzedaż m iodu.........................................................727
Pozyskiw anie i p rzetw a rz an ie w osku . . . . 130
Obieg wosku .
. .............................. ................
J30
Wylewanie w ę z y
...................................................133
Wosk pszczeli jako su ro w iec................................. 133
Wytwarzanie świec woskowych
.......................
134
Z drow ie pszczół
i
c z e r w i a ................................. 136
Choroby i pasożyty pszczół d o ro słych
................
136
Choroby czerwia
........................................
138
W a r r o z a
...................................................................
139
Zwalczanie war r a z y
...............................................141
P rak ty cz n e p s z c z e la r s tw o ................................. 145
Pierwsze k r o k i
..........................
145
Wyposażenie na początek
. . . . . . . . . . .
146
Pierwsze p s z c z o ł y
..................................................
151
Przegląd rodzin
.........................................]
54
Postępowanie z p la s tr a m i.....................................157
Nakład p r a c y
................................................
1 6 0
Organizacja pracy
........................................
161
i
3
Spis treści
Prawo i p r z e p is y ...........................
Ochrona rodzin pszczelich
. . . .
Zatrucia pszczół .
.................... ...
Pszczelarze zawodowi
. . . . . . .
Sąsiedztwo pasieki
. . . . . . . . .
Szkody wyrządzane przez owady.
.
Własność r o j u
..................................
Produkcja i sprzedaż miodu
. . . .
Kryteria klasyfikacji odmian miodu
163
163
164
165
166
166
166
167
167
O dno śn iki
................................................... 171
A d r e s y
.........................................
171
Literatura...........................
171
171
Zasoby internetowe........................
Z a s tr z e ż e n ia
...............................* ..........................
172
Źródła z d j ę ć
.....................................
172
i
4
D rogi C zyteln iku,
In teresu jesz się u ż y tk o w an iem pszczół m iod nych,
ich p roduktam i i m o ż liw o ściam i? G ratu lacje! Przy
p ra c y z p sz c z o ła m i i ich p ro d u k ta m i c z e k a C ię
m nóstw o radości, a przy okazji z pew nością natkniesz
się na w iele ciek aw y ch zależn o ści, z k tó rych istn ie­
n ia p raw d o p o d o b n ie n ie zd aw ałeś sobie spraw y.
O p iek a nad ro d zin am i p szczelim i m o że stanow ić
źró d ło w ielkiej p rzy jem n o ści, zw łaszcza w p o łą cze­
niu z k o n tak tem z natu rą. W sp aniała, n iew iary g o d n a
p raca p szczół zap ew n ia n am sześć sm ak o w ity ch p ro ­
d u k tó w , a przy ty m k o n ta k t z n iezliczony m i g atu n ­
kam i roślin ozd o b n y ch , k tó re co ro k u d o starczają
p szczo ło m nek taru i pyłku.
Z ajm u jąc się pszczo łam i, w p ły w am y p o zy ty w n ie
n a śro d o w isk o naturalne. T am b o w iem , g d zie o sie ­
d la się lu b je s t p rzez nas o sad zan y ró j, d o ch o d zi do
w zb o g acen ia „oferty ży w ien io w ej” lokalnej flory -
p o ja w iają się n o w e o w o ce i ziarn a, a ty m sam y m -
w ięcej p o ży w ien ia d la zw ierząt i lu dzi. Z ziaren p o ­
w stają n ow e rośliny i n o w e życie.
M iinsin gen, w io sn a 2006,
W ern e r G ek ele r
>ły - niezbędne w naturalnej gospodarce
Oprócz pszczół miodnych, do wielkiej rodziny tych
owadów należy ponad 450 gatunków żyjących sa­
motnie pszczół dzikich, a także dalsze 50 gatunków
pszczół z powodzeniem wiodących na poły socjalny
tryb życia. W szystkie pszczoły mają jedną cechę
wspólną: dietę wegetariańską, bazującą na słodkim
nektarze i bogatym w białko pyłku różnych ga­
tunków kwiatów. W iększość dzikich gatunków
pszczół wykazuje specjalizację w odniesieniu do
określonego gatunku roślin i potrafi przetrwać wy­
łącznie w jego otoczeniu. Nie ogranicza to zdolności
tych pszczół do zapylania, ponieważ dla wybranego
gatunku rośliny to właśnie one są niezbędne,
W trakcie wielkiego wiosennego zakwitania roślin
pszczoły dzikie i te żyjące na poły społecznie nie są
jednak w stanie zapylić wszystkich roślin. Z tego po­
wodu światła reflektorów są kierowane na pszczoły
m iodne - najw ydajniejsze zapylacze. Cechy
szczególnie predestynujące pszczoły miodne do tego
zadania to: przywiązanie do kwiatów, rozwinięty in­
stynkt społeczny i związana z nim cecha gromadze­
nia pokarm u, zdolność kom unikacji (np, „taniec
pszczół”), duża liczebność oraz powszechna
dostępność odpowiedniego dla nich pokarmu.
W yjątkowo wygląda w tym kontekście przywiąza­
nie pszczół do kwiatów, zwane wiernością kwiato­
wą. Podczas lotu pszczoły zbieraczki kierują się za­
wsze do jednego gatunku kwiatów, przenosząc ich
pyłek ze sobą i pozostawiając go na innych kwiatach
tego samego gatunku roślin. Przyczyną tego nie jest
jednak wybiórczość pszczół, lecz ich dążenie do ra­
cjonalnego zbierania pyłku - a to pracowite owady
m ogą osiągnąć, wyłącznie koncentrując się na kwia­
tach jednakowej budowy.
Perfekcja w informowaniu
0 źródłach pożytku
W ykorzystując taniec i przekazywanie niewielkich
porcji przyniesionego nektaru, pszczoły są w stanie
wybrać najbardziej ekonom iczne źródło do zbierania
pożytku i podzielić się tą inform acją z resztą rodziny.
D okładność w odnajdywaniu w ybranego źródła
pszczoły zawdzięczają swojej legendarnej wydaj­
ności. Cecha ta jest również wyjątkowo korzystna
dla samych roślin, ponieważ gdy potrzebni są skrzy­
dlaci kurierzy do przenoszenia pyłku, pszczoły poja­
wiają się w odpowiednim miejscu. Ich zdolność ko­
munikacyjna istotnie zwiększa wydajność zbierania
pyłku, ponieważ zapamiętują one lokalizację i czas
zbierania pożytku, dzięki czemu później wracają
dokładnie w to samo miejsce. W ytwarzanie nektaru
1 dojrzewanie pyłku jest u większości roślin ograni­
czone do określonych pór dnia. Jeśli pszczoły zbie­
raczki odkryją tę porę, do danej rośliny będą przyla­
tywać niemal wyłącznie w tym czasie.
Jest to, oczywiście, korzystne zarówno dla roślin,
jak i dla pszczół, ponieważ poza określoną porą dnia
pyłek kwiatów nie jest zdolny do zapłodnienia. W i­
dać tu jak na dłoni doskonałe ewolucyjne przystoso­
wanie pszczół do zapylania roślin.
Skuteczność zapylania
W toku ewolucji rośliny przystosowały się - z wza­
je m n o śc ią - do owadów zapylających, W okresie za­
pylania rośliny przyciągają zwierzęta atrakcyjnie
pachnącymi kwiatami o jaskrawych barwach, ofe­
rując im słodki nektar i pyłek, U każdej rośliny goto­
wość do zapylenia rozwija się dla każdego kwiatu
osobno i na okres wielu dni - w tym czasie rośliny
prześcigają się w wabieniu owadów. Tak dla nich,
jak i dla zwierząt najważniejsze jest wykorzystanie
szansy.
i
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin