Gekeler W. - Pszczoły. Poradnik hodowcy.pdf
(
9084 KB
)
Pobierz
Werner Gekeler
Pszczoły
PORADNIK HODOWCY
Przedm ow a
. . 5
D rogi Czytelniku..........................................
. . . . 5
Pszczoły - niezbędne w naturalnej
g o sp o d a rce.....................* .......................................... 6
Skuteczność z a p y la n ia
...............................................6
Biologia pszczoły m iodnej. . ............................ 9
Składan ie ja j
....................
9
Rozwój c z e r w ia
.
10
Budowa ciała pszczoły. .
. ............................... 77
Rodzina pszczela - dobrze zorganizowana
s p o łe c z n o ś ć
.............................................................
75
Rozm nażanie..........................................................27
Naturalne gniazdo............................................... , 2 5
Pszczelarstw o...................................................... 28
..................................................28
Ul idealny
Stanowiska p a s ie k
................................................
34
Budynki i pomieszczenia do użytkowania
p s zc zó ł.................................................................... 38
Rok pszczoły m io d n e j ...................................... 42
Rok pszczelarski zaczyna się
w
sierpniu
. . . .
42
Pokarm i inne dobra niezbędne pszczołom . . . 49
Przezimowanie....................
56
Koniec z i m y
..........................
57
Natura budzi się do ż y c i a
...................
59
Intensywny rozwój rodzin
....................64
Tworzenie nowych rodzin i kierowanie
nastrojem r o jo w y m
.............................................
68
Rójka pszczół m io d n ych
.......................................74
Wyspecjalizowany wychów m atek...................
. .
80
Rasy pszczół m io d n y c h
.......................................94
Rozmnażanie p a s i e k i
. . . 95
Poddawanie wartościowych matek i ich
wymiana
............................................................
9 7
Matka
w
rodzinie, czerw garbaty i trutów ki.
.
100
Pożytki kw iatow e i l e ś n e .....................................103
Rośliny p o ż y tk o w e
..................................................
103
Pożytki leśne .
...........................................
105
Ul
W ę d r ó w k i...........................
Wymagania podczas w ę d r ó w e k
...........................777
Przebieg w ędrów ki
........................................
114
P ro d u k c ja i sp rzed aż m iodu w ysokiej
j a k o ś c i .......................
116
Surowce, z których robi się m iód i jego
p rzy g o to w a n ie
.....................................................
. 1 1 6
W yp o sa żen ie........................................
777
Pozyskiwanie m io d u
...............................................
118
Przetwarzanie m iodu...............................................123
M agazynowanie miodu i jego j a k o ś ć
................
124
Sprzedaż m iodu.........................................................727
Pozyskiw anie i p rzetw a rz an ie w osku . . . . 130
Obieg wosku .
. .............................. ................
J30
Wylewanie w ę z y
...................................................133
Wosk pszczeli jako su ro w iec................................. 133
Wytwarzanie świec woskowych
.......................
134
Z drow ie pszczół
i
c z e r w i a ................................. 136
Choroby i pasożyty pszczół d o ro słych
................
136
Choroby czerwia
........................................
138
W a r r o z a
...................................................................
139
Zwalczanie war r a z y
...............................................141
P rak ty cz n e p s z c z e la r s tw o ................................. 145
Pierwsze k r o k i
..........................
145
Wyposażenie na początek
. . . . . . . . . . .
146
Pierwsze p s z c z o ł y
..................................................
151
Przegląd rodzin
.........................................]
54
Postępowanie z p la s tr a m i.....................................157
Nakład p r a c y
................................................
1 6 0
Organizacja pracy
........................................
161
i
3
Spis treści
Prawo i p r z e p is y ...........................
Ochrona rodzin pszczelich
. . . .
Zatrucia pszczół .
.................... ...
Pszczelarze zawodowi
. . . . . . .
Sąsiedztwo pasieki
. . . . . . . . .
Szkody wyrządzane przez owady.
.
Własność r o j u
..................................
Produkcja i sprzedaż miodu
. . . .
Kryteria klasyfikacji odmian miodu
163
163
164
165
166
166
166
167
167
O dno śn iki
................................................... 171
A d r e s y
.........................................
171
Literatura...........................
171
171
Zasoby internetowe........................
Z a s tr z e ż e n ia
...............................* ..........................
172
Źródła z d j ę ć
.....................................
172
i
4
D rogi C zyteln iku,
In teresu jesz się u ż y tk o w an iem pszczół m iod nych,
ich p roduktam i i m o ż liw o ściam i? G ratu lacje! Przy
p ra c y z p sz c z o ła m i i ich p ro d u k ta m i c z e k a C ię
m nóstw o radości, a przy okazji z pew nością natkniesz
się na w iele ciek aw y ch zależn o ści, z k tó rych istn ie
n ia p raw d o p o d o b n ie n ie zd aw ałeś sobie spraw y.
O p iek a nad ro d zin am i p szczelim i m o że stanow ić
źró d ło w ielkiej p rzy jem n o ści, zw łaszcza w p o łą cze
niu z k o n tak tem z natu rą. W sp aniała, n iew iary g o d n a
p raca p szczół zap ew n ia n am sześć sm ak o w ity ch p ro
d u k tó w , a przy ty m k o n ta k t z n iezliczony m i g atu n
kam i roślin ozd o b n y ch , k tó re co ro k u d o starczają
p szczo ło m nek taru i pyłku.
Z ajm u jąc się pszczo łam i, w p ły w am y p o zy ty w n ie
n a śro d o w isk o naturalne. T am b o w iem , g d zie o sie
d la się lu b je s t p rzez nas o sad zan y ró j, d o ch o d zi do
w zb o g acen ia „oferty ży w ien io w ej” lokalnej flory -
p o ja w iają się n o w e o w o ce i ziarn a, a ty m sam y m -
w ięcej p o ży w ien ia d la zw ierząt i lu dzi. Z ziaren p o
w stają n ow e rośliny i n o w e życie.
M iinsin gen, w io sn a 2006,
W ern e r G ek ele r
>ły - niezbędne w naturalnej gospodarce
Oprócz pszczół miodnych, do wielkiej rodziny tych
owadów należy ponad 450 gatunków żyjących sa
motnie pszczół dzikich, a także dalsze 50 gatunków
pszczół z powodzeniem wiodących na poły socjalny
tryb życia. W szystkie pszczoły mają jedną cechę
wspólną: dietę wegetariańską, bazującą na słodkim
nektarze i bogatym w białko pyłku różnych ga
tunków kwiatów. W iększość dzikich gatunków
pszczół wykazuje specjalizację w odniesieniu do
określonego gatunku roślin i potrafi przetrwać wy
łącznie w jego otoczeniu. Nie ogranicza to zdolności
tych pszczół do zapylania, ponieważ dla wybranego
gatunku rośliny to właśnie one są niezbędne,
W trakcie wielkiego wiosennego zakwitania roślin
pszczoły dzikie i te żyjące na poły społecznie nie są
jednak w stanie zapylić wszystkich roślin. Z tego po
wodu światła reflektorów są kierowane na pszczoły
m iodne - najw ydajniejsze zapylacze. Cechy
szczególnie predestynujące pszczoły miodne do tego
zadania to: przywiązanie do kwiatów, rozwinięty in
stynkt społeczny i związana z nim cecha gromadze
nia pokarm u, zdolność kom unikacji (np, „taniec
pszczół”), duża liczebność oraz powszechna
dostępność odpowiedniego dla nich pokarmu.
W yjątkowo wygląda w tym kontekście przywiąza
nie pszczół do kwiatów, zwane wiernością kwiato
wą. Podczas lotu pszczoły zbieraczki kierują się za
wsze do jednego gatunku kwiatów, przenosząc ich
pyłek ze sobą i pozostawiając go na innych kwiatach
tego samego gatunku roślin. Przyczyną tego nie jest
jednak wybiórczość pszczół, lecz ich dążenie do ra
cjonalnego zbierania pyłku - a to pracowite owady
m ogą osiągnąć, wyłącznie koncentrując się na kwia
tach jednakowej budowy.
Perfekcja w informowaniu
0 źródłach pożytku
W ykorzystując taniec i przekazywanie niewielkich
porcji przyniesionego nektaru, pszczoły są w stanie
wybrać najbardziej ekonom iczne źródło do zbierania
pożytku i podzielić się tą inform acją z resztą rodziny.
D okładność w odnajdywaniu w ybranego źródła
pszczoły zawdzięczają swojej legendarnej wydaj
ności. Cecha ta jest również wyjątkowo korzystna
dla samych roślin, ponieważ gdy potrzebni są skrzy
dlaci kurierzy do przenoszenia pyłku, pszczoły poja
wiają się w odpowiednim miejscu. Ich zdolność ko
munikacyjna istotnie zwiększa wydajność zbierania
pyłku, ponieważ zapamiętują one lokalizację i czas
zbierania pożytku, dzięki czemu później wracają
dokładnie w to samo miejsce. W ytwarzanie nektaru
1 dojrzewanie pyłku jest u większości roślin ograni
czone do określonych pór dnia. Jeśli pszczoły zbie
raczki odkryją tę porę, do danej rośliny będą przyla
tywać niemal wyłącznie w tym czasie.
Jest to, oczywiście, korzystne zarówno dla roślin,
jak i dla pszczół, ponieważ poza określoną porą dnia
pyłek kwiatów nie jest zdolny do zapłodnienia. W i
dać tu jak na dłoni doskonałe ewolucyjne przystoso
wanie pszczół do zapylania roślin.
Skuteczność zapylania
W toku ewolucji rośliny przystosowały się - z wza
je m n o śc ią - do owadów zapylających, W okresie za
pylania rośliny przyciągają zwierzęta atrakcyjnie
pachnącymi kwiatami o jaskrawych barwach, ofe
rując im słodki nektar i pyłek, U każdej rośliny goto
wość do zapylenia rozwija się dla każdego kwiatu
osobno i na okres wielu dni - w tym czasie rośliny
prześcigają się w wabieniu owadów. Tak dla nich,
jak i dla zwierząt najważniejsze jest wykorzystanie
szansy.
i
6
Plik z chomika:
blacku
Inne pliki z tego folderu:
Gospodarka pasieczna Wanda Ostrowska(1).pdf
(152524 KB)
Gospodarka pasieczna Wanda Ostrowska.pdf
(152524 KB)
Wanda Ostrowska - Gospodarka Pasieczna.rar
(155318 KB)
Kędzia B. - Produkty pszczele w pofilaktyce i lecznictwie.pdf
(4605 KB)
Kędzia B. - Miód , pyłek kwiatowy i propolis w profilaktyce i lecznictwie.pdf
(14181 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
ABC fotografowania
Akademia Prawa Jazdy 2013 (CD1- CD2 )
Akwarium
ATLASY-MAPY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin