Co jeść, by mieć mocne zęby.docx

(12 KB) Pobierz

CO JEŚĆ BY MIEĆ ZDROWE ZĘBY

Każdy z nas chciałby pochwalić się mocnymi, białymi zębami oraz olśniewać uśmiechem. Codzienne szczotkowanie zębów, używanie nici dentystycznej czy płukanek antyseptycznych, a także regularne wizyty u stomatologa co 6 miesięcy niewątpliwie przybliżają Cię do tego celu. Jednak wielu pacjentów stosuje odpowiednią higienę jamy ustnej oraz regularnie odwiedza gabinet stomatologiczny, a mimo to doświadcza problemów tzw. „słabych zębów”. Wszystko dlatego, że o tym, czy Twoje zęby będą zdrowe, decyduje nie tylko higiena, ale także odpowiednia dieta. Oto kilka porad, co jeść, by mieć „mocne zęby” i cieszyć się zdrowiem jamy ustnej.

Produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki, mleko to niezastąpione źródło wapnia, czyli podstawowego budulca kości, także jeśli chodzi o zęby. Jeśli masz alergię na produkty mleczne, spożywaj orzechy – one również zawierają dużo wapnia. Jogurty naturalne wpływają także pozytywnie na florę bakteryjną jamy ustnej, co zapobiega chorobom dziąseł.

Ryby – to bogactwo wapnia oraz białka. W rybach znajduje się również dużo witaminy D, istotnej dla przyswajania wapnia i fosforu. Witamina D także odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jamy ustnej.

Brokuły – są źródłem koenzymu Q10, który zwiększa odporność organizmu i chroni dziąsła przed drobnoustrojami wywołującymi paradontozę. Warzywo zapobiega też odsłanianiu szyjek zębowych.

Żółty ser – znajdzie się w nim bardzo dużo witaminy A, która jest potrzebna naszemu organizmowi, by wzmocnić dziąsła i utrzymać je w dobrym stanie. Witamina działa także bakteriobójczo i znakomicie zapobiega próchnicy.

Marchew – to także źródło bakteriobójczej witaminy A, wzmacniającej dziąsła i zapobiegającej próchnicy. Marchewka to najbardziej naturalny sposób na usunięcie mało estetycznego nalotu z zębów.

Woda – picie wody pomaga w usunięciu resztek pokarmów z jamy ustnej. Woda zawierająca wapń oraz fluor dodatkowo będzie dbała o nasze zęby.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin