Chleb z ziarnami(1).doc

(20 KB) Pobierz
Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

 

1 kg mąki pszennej, razowej, orkiszowej (typ 800)

1 szkl .mąki żytniej

1 szkl. otrąb pszennych lub owsianych

¾ szk. siemienia lnianego

¾ szkl. słonecznika

½ szkl. pestek z dyni

4 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

4 ½ szkl. wody gazowanej lub ciepłej

zakwas

 

Suche składniki wymieszać dodać zakwas i wodę. Wymieszać ręka do połączenia składników. Odstawić na 2 godziny.

2 keksówki wysmarować masłem i obsypać otrębami. Ciasto wyłożyć do foremek – odebrać 2 łyczki na zakwas.

Mokrą ręką wygładzić wierzch chleba posypać ziołami.

Odstawić na 12 godzin.

Piec 1 godz. W temp. 200-210 stopni C. Po upieczeniu posmarować wodą, zawinąć w ściereczkę do ostygnięcia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin