Chleb z ziarnami
1 kg mąki pszennej, razowej, orkiszowej (typ 800)
1 szkl .mąki żytniej
1 szkl. otrąb pszennych lub owsianych
¾ szk. siemienia lnianego
¾ szkl. słonecznika
½ szkl. pestek z dyni
4 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 ½ szkl. wody gazowanej lub ciepłej
zakwas
Suche składniki wymieszać dodać zakwas i wodę. Wymieszać ręka do połączenia składników. Odstawić na 2 godziny.
2 keksówki wysmarować masłem i obsypać otrębami. Ciasto wyłożyć do foremek – odebrać 2 łyczki na zakwas.
Mokrą ręką wygładzić wierzch chleba posypać ziołami.
Odstawić na 12 godzin.
Piec 1 godz. W temp. 200-210 stopni C. Po upieczeniu posmarować wodą, zawinąć w ściereczkę do ostygnięcia.
Mannitu