Tiramisu1.doc

(261 KB) Pobierz
Tiramisu

Tiramisu

Składniki:

·         ok. 250g biszkoptów podłużnych

·         500g serka mascarpone

·         3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)

·         50g cukru lub cukru pudru

·         6 łyżek likieru Amaretto (90ml)

·         250ml kawy espresso

·         szczypta soli

·         kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Tiramisu

Zgłoś jeśli naruszono regulamin