Sałatka jarzynowa.pdf

(612 KB) Pobierz
SAŁATKA JARZYNOWA
Składniki na 6 porcji:
cebula
50 dag ziemniaków sałatkowych
2 duże marchewki
korzeń pietruszki
�½ selera
2 duże winne jabłka
2 kiszone ogórki
puszka groszku konserwowego
łyżeczka musztardy
15 dag majonezu
2 jajka
sól
pieprz
Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Cebulę obrać, posiekać w dość drobną kostkę, po czym przelać gorącą wodą. Ziemniaki ugotować w
mundurkach, następnie schłodzić i obrać. Pokroić w kostkę. Osobno ugotować warzywa korzeniowe –
marchewki, korzeń pietruszki i seler. Jajka ugotować na twardo i schłodzić.
Jabłka umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ także pokroić w kostkę (część jednego
jabłka można zostawić do dekoracji. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało). W kostkę pokroić
także ogórki.
Pokrojone warzywa oraz jabłka połączyć, dodać do nich osączony groszek konserwowy, dokładnie
wymieszać (można dodać grzybki marynowane – ok. pół słoiczka, osączonych pokrojonych
podgrzybków lub borowików). Majonez połączyć z musztardą. Dodać do sałatki. Doprawić do smaku
solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, starannie wymieszać. Następnie sałatkę wstawić na 2-3
godziny do lodówki, aby dobrze ją schłodzić.
Serwować udekorowaną jabłkami w dużej salaterce.
Warzywa korzeniowe do sałatki można ugotować w rosole lub innym wywarze.
Porcja: 250 kcal
Przepis z miesięcznika „Świat kobiety”, grudzień 2013 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin