Good Food 04 2017.pdf

(35973 KB) Pobierz
CIASTA I CIASTECZKA
Z JADALNYMI KWIATAMI
W WERSJI RETRO
NA WIELKANOCNY STÓŁ
PROSTO Z PIECA
DZIECIOM TEŻ SIĘ UPIECZE!
KWIECIEŃ 04/2017
EDYCJA POLSKA
Smak podróży
Malezja
Zaskakujące
pomysły
na awokado
10
Zdrowych
przekąsek
nowalijki
Witamy
na talerzu
SZPARAGI: SUROWE, GRILLOWANE, NA MAŚLE
WIEPRZOWINA NADZIEWANA CZOSNKIEM
NIEDŹWIEDZIM
MŁODE ZIEMNIAKI HASSELBACK
RZODKIEWKA PO AZJATYCKU
Napoleonka, karpatka, szarlotka, kruche ciasteczka...
Pałaszowane dawniej w towarzystwie porcelany, przy
dębowym, lekko skrzypiącym stole, pamiętającym jeszcze
pradziadka, później obok szklanek z koszyczkami, przy
ławie na wysoki połysk, a dziś z cafè latte przy białym
mebelku ze szwedzkiej sieciówki. Zanotowane na
pożółkłych już kartkach zeszytu przepisy na domowe
wypieki przetrwały zawieruchy dziejów i wnętrzarskie
mody. Ciasto, które mama potrafi szybko „zakręcić”, budzi
w nas wspomnienia dzieciństwa i jest widomym znakiem
historii kobiet i rodzin.
Moda na proste wypieki wraca, więc z przyjemnością
prezentujemy pomysły na słodkości retro (s. 76) – idealne
na spotkanie w kobiecym gronie. Te przepisy warto mieć
pod ręką. Może sięgną po nie w przyszłości nasze dzieci?
Zachęcajmy je do gotowania od najmłodszych lat.
Największą radość sprawi im dekorowanie, np. słodkiego
kurczaczka (s. 42), ale samodzielnie zrobione spaghetti
(s. 70) to też nie lada powód do dumy.
Własnoręcznie przygotowany wypiek potrafi więcej
powiedzieć niż słowa czy bukiet, proponujemy
więc uhonorowanie ważnych dla Was kobiet i bliskich
ciastami i ciasteczkami (s. 102) zainspirowanymi
kwiatami – naprawdę robią wrażenie! Będą też idealnym
zwieńczeniem wielkanocnej uczty, na którą zapraszamy
na s. 26–32 i 48–52. Świąteczne dni zachęcają również
do relaksu, dlatego proponujemy przepisy „slow” (s. 34)
– podjadaj niespiesznie, bez celebry, w miłym
towarzystwie.
A jeśli chcesz zrobić ogromne wrażenie na znajomych,
zaproś ich w podróż po smakach Malezji (s. 97). Specjalnie
stworzone dla
Good Food
receptury przenoszą w inny
świat, ale gwarantujemy – ich autorka zadbała, by dania
były nietrudne w przygotowaniu. Spróbuj na wiosnę
czegoś nowego!
Barbara Komorowska
, redaktor naczelna
Zgłoś jeśli naruszono regulamin