Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Broszura.pdf

(730 KB) Pobierz
prof. dra hab. med. Mirosława Jarosza
prof. dr hab. M. Jarosz
dr hab. I. Traczyk, prof. IŻŻ
dr K. Stoś, prof. IŻŻ
dr W. Respondek
dr E. Rychlik
dr K. Wolnicka
mgr inż. M. Brajbisz
mgr R. Gajowiak
mgr inż. M. Siuba-Strzelińska
prof. dr hab. J. Charzewska
prof. dr hab. B. Cybulska
prof. dr hab. J. Dzieniszewski
prof. dr hab. L. Kłosiewicz-Latoszek
prof. dr hab. H. Kunachowicz
prof. dr hab. W.B. Szostak
dr hab. L. Szponar, prof. IŻŻ
dr W. Sekuła, prof. IŻŻ
dr H. Mojska
dr L. Pachocka
dr B. Przygoda
dr R. Wierzejska
dr A. Wojtasik
dr A. Jarosz
dr M. Białkowska
mgr inż. I. Sajór
Jest to jak najprostsze i jak najkrótsze ogólne przedstawienie kom-
pleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na zdrowe dłu-
gie życie oraz zachowanie sprawności intelektualnej i fizycznej do
późnych lat życia.
Piramida to graficzny opis odpowiednich proporcji różnych, nie-
zbędnych w codziennej diecie, grup produktów spożywczych. Im
wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych
produktów z danej grupy żywności.
Piramida kierowana jest do osób zdrowych w celu zachowania
dobrego stanu zdrowia. Należy pamiętać, że w przypadku współist-
nienia chorób cywilizacyjnych (typu otyłość, cukrzyca, choroba nie-
dokrwienna serca, nadciśnienie, osteoporoza) konieczna może być
modyfikacja proponowanych zaleceń w porozumieniu z lekarzem
i dietetykiem. W wielu przypadkach ww. chorób stosowanie się do
podanych w piramidzie zasad może zahamować rozwój tych chorób
w ich pierwszej fazie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin