Domowe wypieki - ciasta, desery, domowe pieczywo.pdf

(18287 KB) Pobierz
Adam i Ewa ..............................................
3
Arras króla Jana IIISobieskiego ............. 37
Babeczki
z
kremem ................................ .4
Babeczki
z
kremem
z
czarnych porzeczek ...............................
3
Babka
drożdżowa
lukrowana ................ .45
Babka
szafranowa
................................. 44
Babka z owocami ..................................... .4
Biszkoptowiec
........................................... 5
Biszkopt
z
masą
serową
............................
6
Brownie .................................................... 6
Bułeczki
cioteczki
.................................. 59
Bułeczki maślane
.................................. 60
Bułeczki
z sezamem
.............................. 59
~~~f
~a~~i-~~:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::6;
z serem .......................................
62
Chlebek
pszenny
....................................
56
Chleb
graham z siemieniem
lnianym
...
55
Chleb mieszany
na
zakwasie
pszennym ...........................
55
Chleb ze
słonecznikiem
na
zakwasie
....
58
Chleb
żytni
............................................ 54
Ciasto 3-bit
............................................... 7
Ciasto
drożdżowe
z
truskawkami
i
kruszonką
...........................................
46
Ciasto
parysrańskie
..................................
9
Ciasto
Shrek
............................................. 8
Ciasto
toffi ................................................
8
Ciasto z ananasem .................................... 9
Ciasto z
migdałami
................................. 10
Ciasto z rabarbarem ...............................
11
Chałka
~~:;:i~~~-::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::~;
Delicja ..................................................... 12
Deser
leśny
w arbuzie
............................
37
Domowy kisiel
żurawinowy
ze
śmietanką
.......................................... 38
Domowy krem truskawkowo-
-pomarańczowy
...................................... 38
Fale
Dunaju
z
jabłkami
.......................... 12
Faworki
................................................... 14
Herbarnikowy
przekładaniec
................
14
Jabłka
pieczone
z cukrem
trzcinowym
............................ 39
Jagodzianki
............................................
13
Keks ........................................................ 15
Kolorowa
galaretka
z suszonymi
żurawinami
........................
39
Krakers
z wiórkami
................................ 15
Lodowa
fantazja ....................................
.42
Lodowa
kawa
.......................................... 41
Lody
melba .............................................
41
Makowiec
.............................................
48
Makowiec
na
kruchym
cieście
..............
28
Metrowiec
...............................................
16
Niebo
...................................................... 17
Nutella ....................................................
18
Orzechowiec
...........................................
19
Pączki
Babci Ani
................................... 13
Pączki
z
konfiturą
.................................. 50
Piernik .................................................... 20
Pierniki
miodowo-makowe
....................
21
Piernik
świąteczny
.................................
20
Placek
czeski
łyżką
kręcony
..................
21
Placek
drożdżowy
z
kruszonką
.............
22
Placek
z
makiem ....................................
22
Pleśniak
..................................................
23
Płonący
tort
naleśnikowy
z
lodami
......
.43
Racuchy
drożdżowe
...............................
51
Rafaeli o ...................................................
23
Rodzynkowiec ........................................
24
Rogaliki ...................................................
24
Rozgrzewające
racuchy
z
wisienką
w
nalewce ............................ .42
Sernik z
rosą
...........................................
25
Słodkie
bułeczki
z
pomarańczą
i
kardamonem
.........................................
51
Snikers
....................................................
27
Sorbet
malinowy ................................... .43
Strucla z
makiem ...................................
28
Strudel z
jabłkami
i
cynamonem ........... 29
Suflet czekoladowy
................................
30
Świętojański
przekładaniec
...................
31
Szarlotka
.................................................
30
Tiramisu ................................................. 31
Tort
karpatkowy .....................................
32
Tort makowy .......................................... 32
Tort z
bitą śmietaną
............................... 33
Tulipan
...................................................
34
Usta Adama
............................................
35
Wafle
przekładane
.................................
36
Wuzetka
..................................................
36
Zakwas pszenny ..................................... 54
Adami Ewa
biszkopt
6
jajek
314
szkl. cukru
1 szkl.
mąki
1
cukier waniliowy
1
łyżeczka
proszku
do
pieczenia
masa z budyniu
2
puszki mandarynek
1
budyń
waniliowy na
314
litra
3
szkl. soku
pomarańczowego
1
duża
paczka
herbatników
masa ze
śmietany
3
szkl.
śmietany
kremówki
6
łyżek
cukru
pudru
3
saszetki
śmietan,fiksu
Upiec biszkopt. W tym celu
oddzielić
żółtka
od
białek. Białka ubić
na
sztyw,
ną pianę, dodać
cukier i cukier wani,
liowy. Gdy piana
będzie
ubita,
należy
zmniejszyć
obroty miksera i
dodawać
po
1
żółtku.
Na koniec
dodać
wymie,
szaną
mąkę
z
proszkiem do pieczenia.
Ciasto
wyłożyć
na
blachę
i piec
około
20 min w temperaturze 180°.
Przygotować masę budyniową.
Bu,
dyń rozrobić
w szklance soku
parna,
rańczowego, pozostały
sok
zagotować.
Następnie
wlać
do niego
rozrobiony
budyń
i
cały
czas
mieszając,
gotować
do momentu,
masa nabierze jedno,
litej konsystencji.
Upieczony i
ostudzony biszkopt
na,
sączyć
delikatnie
sokiem
pozostałym
z
mandarynek. Mandarynki
ułożyć
na
cieście,
na to
wylać gorący
budyń
i
przykryć warstwą
herbatników.
Przygotować masę
ze
śmietany.
Śmietanę
ubić
mikserem,
dodać
cu,
kier
i na koniec
śmietan,fix.
Ubitą
śmietanową
masę
wyłożyć
na wierzch
ciasta.
Ciasto dowolnie
udekorować,
np.
płatkami
czekolady.
Odstawić
do
lo,
dówki na mniej
więcej
2
godz.
Babeczki z kremem
z czarnych porzeczek
2
szkl. czarnych
porzeczek
l
1
szkl.
miałkiego
cukru
h
2
białka
1
O
kruchych
babeczek
Owoce
z
cukrem i
białkami
powoli
ucierać
w
makutrze
pałką drewnianą
do uzyskania konsystencji kremu.
Powstały
krem
nałożyć
do babeczek
i
wstawić
na
pół
godziny do lodówki.
3
Babeczki z kremem
300
g
mąki
100
g
masła
1
OO
g
margaryny
1
OO
g cukru
pudru
3
żółtka
krem
1
h l mleka
1-2 jajka
Babka z owocami
1
margaryna
zwykła
l
1
szkl. cukru
h
5 jajek
1
cukier waniliowy
3 szkl.
mąki
pszennej
2
łyżeczki
proszku
do
pieczenia
Jajka
utrzeć
z
cukrem,
dodać
marga,
rynę
i cukier waniliowy, a na koniec
wymieszaną
z
proszkiem do pieczenia
mąkę. Ucierać
do czasu,
wszystkie
składniki
się
połączą. Wyłożyć
na wy,
smarowaną blachę
i piec 20-25 min
w temperaturze 180°.
Do ciasta na
babkę można
doda,
wać
owoce. Najlepiej
pasują
truskaw,
ki i
śliwki.
:__,,
2
żółtka
150
g cukru
2
łyżki mąki
ziemniaczanej
cukier
waniliowy
Z podanych
składników zagnieść
cia,
sto i
wyłożyć
nim foremki. Piec 15-20
min w piekarniku nagrzanym do 180°.
Przygotować
krem. Mleko zagoto,
wać.
Jajka i dodatkowe
żółtka utrzeć
z
cukrem i cukrem waniliowym oraz
mąką
ziemniaczaną.
Masę połączyć
z
mlekiem i
chwilę gotować.
Upieczone babeczki
nadziewać
go,
rącym
budyniem.
ciasta
i
desery
4
=::::==-----_----_-----==-======--=---------::=====-===-====-=
:=::.-:--- -___ :
- - -
-
--- - - - - - - - - - - - - - - '
~
:~
Ir--.
r_ff)
..;---:
w
~
C'.:d
Biszkoptowiec
biszkopt
8
żółtek
2-3
jajka
1
szkl. cukru
1 szkl.
mąki
1
łyżeczka
proszku
do pieczenia
beza
8
białek
1
szkl. cukru
1
szkl.
suchego maku
1
łyżeczka mąki
ziemniaczanej
masa
2 opakowania
śmietany
30%
2 galaretki cytrynowe
2
szkl.
gorącej
wody
słodkiej
Upiec biszkopt.
Żółtka
i
całe
jaja
zmiksować
ze
szklanką
cukru.
Dodać
mąkę wymieszaną
z
proszkiem do pie,
czenia. Gdy ciasto
będzie
dobrze ubi,
te,
wyłożyć
na
wysmarowaną blaszkę
i piec 20-30 min.
Upiec
bezę. Białka ubić
z cukrem
na
sztywną pianę, dodać
mak i na
koniec
mąkę ziemniaczaną. Bezę
piec
15 min.
Przygotować
krem. Galaretki roz,
puścić
w wodzie i
ostudzić. Ubić śmie,
tanę.
Galaretki
połączyć
ze
śmietaną
i
wymieszać.
Biszkopt po ostudzeniu
przekroić
na
pół. Przekładać
placki. Na
blaszkę
ułożyć
najpierw
dolną część
biszkop,
tu,
następnie połowę
masy, na
masę
bezę.
Na bezie
rozprowadzić drugą
część
masy i
przykryć ją pozostałą
częścią
biszkoptu.
Patrząc
na biszkop,
towiec z boku, powinno
się widzieć
kolejno: biszkopt,
masę, bezę, masę,
biszkopt.
1
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin