8 przepisów na karkówkę w trzech krokach(1).pdf

(2792 KB) Pobierz
8 PRZEPISÓW NA KARKÓWKĘ
W TRZECH KROKACH
przepisy.pl
Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym
piwie
przepisy.pl
Składniki:
karkówka - 800 gramów
ciemne piwo - 330 mililitrów
Ketchup Hellmann's Extra Hot
- 100
mililitrów
Przyprawa do grilla Knorr
- 1
opakowanie
listki laurowe - 3 sztuki
ziele angielskie ziarenka - 4 sztuki
50 minut
6 osób
Łatwe
brązowy cukier - 4 łyżki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 3 łyżki
goździki - 3 sztuki
laska cynamonu - 1 sztuka
ziarna kolendry - 1 łyżka
czerwona cebula - 1 sztuka
ząbki czosnku posiekane - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój na grube, centymetrowe steki. Jeśli plastry będą duże, możesz je przekroić na
pół.
2. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż cebulę i czosnek. Gdy się już dobrze zarumieni dodaj
przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, goździka i laskę cynamonu. Smaż chwilę, po
czym zasyp brązowym cukrem.
3. Kiedy cukier ulegnie karmelizacji, wlej piwo i dodaj Przyprawę do grilla Knorr.
4. Całość gotuj aż piwo prawie zupełnie odparuje, dodaj wtedy ketchup, marynatę i gotuj dalej
pod przykryciem (uwaga, może pryskać!) jeszcze 1 do 2 minut. Marynatę odstaw na bok do
ostygnięcia.
5. Gdy będzie już zimna, zalej nią mięso. Całość odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
6. Karkówkę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej
pod przykryciem. Co jakiś czas mięso obracaj i smaruj pozostałą przyprawą do momentu, aż
mięso zrobi się miękkie, a na powierzchni delikatnie zacznie karmelizować się glazura.
Karkówka z grilla obtoczona w suszonych
grzybach
przepisy.pl
Składniki:
karkówka - 700 gramów
Przyprawa do grilla Knorr
- 4 łyżki
Ketchup Hellmann's Łagodny
- 3 łyżki
suszone grzyby leśne - 50 gramów
ząbek czosnku - 1 sztuka
gałązka rozmarynu - 1 sztuka
olej - 100 mililitrów
50 minut
6 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są za duże, przekrój je na pół.
2. Suszone grzyby zmiksuj na pył w kielichu miksera. Do zmiksowanych grzybów dodaj
Przyprawę do grilla Knorr, posiekany rozmaryn, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i olej.
3. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i dokładnie wszystko razem pomieszaj.
4. Steki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod
przykryciem. Co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy
karkówka będzie miękka i rumiana.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Karkówka w delikatnej glazurze z sosem
czosnkowym
przepisy.pl
Składniki:
schab karkowy pokrojony w 1 cm grubości
steki - 400 gramów
Sos Hellmann's Czosnkowy
- 100
mililitrów
Przyprawa do karkówki Knorr
- 1 łyżka
Ketchup Hellmann's Extra Hot
- 100
mililitrów
sos sojowy jasny - 50 mililitrów
30 minut
4 osoby
Łatwe
świeży imbir - 20 gramów
miód - 2 łyżki
ocet - 1 łyżka
awokado - 1 sztuka
pomidor - 1 sztuka
kolendra - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce pomieszaj ketchup, który nada mięsu ostrego smaku BBQ, starty na drobnych
oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj
pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
2. Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu aż będą
miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
3. W miedzy czasie przygotuj sałatkę. Pomieszaj pokrojone w kostkę awokado z przekrojonymi na
pół pomidorkami, posiekaną kolendrą i sosem czosnkowym Hellmann’s, dzięki któremu sałatka
stanie się kremowa, lekka i nabierze wyrazistego, czosnkowego smaku.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Karkówka z musztardą francuską i tzatzikami
przepisy.pl
Składniki:
schab karkowy pokrojony w 1 cm grubości
steki - 400 gramów
Przyprawa do grilla Knorr
- 1 łyżka
Sos Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
-
100 mililitrów
czarny pieprz, ziarna - 1 łyżka
goździki - 6 sztuk
musztarda francuska z całą gorczycą - 2
łyżki
zielony ogórek - 2 sztuki
świeża mięta - 1 pęczek
oliwa - 2 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
2. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę Knorr oraz rozkruszone
przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w
chłodne miejsce.
3. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą
miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
4. W międzyczasie przygotuj tzatziki.Obierz ogórki usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę.
Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Hellmann’s
Czosnkowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin