Ciasteczka kokosowe.txt

(1 KB) Pobierz
3 białka
80 g wiórków kokosowych
100 g cukru
20 g mški pszennej
50 g masła

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem, bez niego do 190). 
Masło rozpucić i odstawić - niech trochę przestygnie.
Białka roztrzepać (można widelcem, można też mikserem) stopniowo dodajšc cukier. Dodać wiórki i mškę - wymieszać. 
Lekko ubijajšc (mikserem lub widelcem) wlać powoli masło.
 Wykładać łyżeczkš na zimnš blachę wyłożonš matš silikonowš lub wysmarowanš masłem zachowujšc odstęp.
 Podczas pieczenia ciasteczka się rozpływajš. Piec ok. 5 minut na złoty kolor.
========================
białko jaja (3 sztuki)
wiórki kokosowe (200 g)
Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
cukier puder (1 szklanka)
skrobia ziemniaczana (1 łyżka)

Białka ubic na sztywno. Gdy będš już gotowe, dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy Winiary. Cały czas ubijać. 
Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać masę drewnianš łyżkš lub silikonowš łopatkš.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kokosanki nakładać łyżkš na blachę w regularnych odstepach.
 Piekarnik rozgrzać do 140 st. C. Wstawić ciastka i piec ok. 40 minut w zależnoci od iloci kokosanek.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin