Wołowina z fasolą
Składniki na 4 porcje:
30 dag czerwonej fasoli
30 dag wołowiny
50 dag pomidorów (mrożone lub z puszki)
2 cebule
2 ząbki czosnku
papryczka chili
chili w proszku
słodka papryka w proszku
3 łyżki oleju
sól
Na początku przygotuj fasolę: umyj ją, namocz, a potem ugotuj. Mięso opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Następnie opłucz paprykę, starannie wykrój z niej gniazda nasienne, potem pokrój. Pomidory umyj, sparzyć i także pokrój. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, potem podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i wszystko razem chwilę smaż. Na koniec dodaj fasolę, pomidory i paprykę. Całość posól i duś, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku chili i papryką w proszku.
tatanka.com