Gulasz z maślaków.pdf

(88 KB) Pobierz
Gulasz z maślaków
Napisał Olusia
Skład:
75dkg maślaków
3-4 cebule
20dkg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
1 �½ łyżki smalcu
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz
3 łyżki posiekanej naci pietruszki
Sposób wykonania:
Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, zdjąć błonkę z kapeluszy, osuszyć. Pokroić w
paski. Obraną cebulę opłukać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na złoty kolor z
dodatkiem smalcu. Przygotowane grzyby włożyć do rondla, dodać zrumienioną cebulę,
oprószyć solą i pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić w przykrytym rondlu, mieszając od
czasu do czasu i w miarę potrzeby skrapiając wodą. Mniej więcej po 30 minutach
duszenia dodać zmielone mięso. Udusić razem, mieszając i uważając, żeby się grzyby nie
przypaliły. Gdy są miękkie, oprószyć mąką, wymieszać ze śmietaną. Raz zagotować,
odstawić, wymieszać posiekana nacią pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z dodatkiem ugotowanych na sypko kas, klusek lub ziemniakami i z surówką.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin