Szkodliwość psiankowatych.pdf

(243 KB) Pobierz
Szkodliwość psiankowatych
Sałatka z pomidorów i ogórków stała się dla nas klasyką. Jednak trzysta lat temu warzywa te
nie były znane naszym przodkom. Jak bardzo zmieniła się nasza dieta i czy zdrowe jest takie
pożywienie dla naszych organizmów, można prześledzić na przykładzie psiankowatych.
Czym są psiankowate?
Są to przedstawiciele rodziny Solanaceae, która obejmuje ponad 90 rodzajów i 2000
gatunków. Tytoń należy również do tej rodziny. Jest on używany przez kilka wieków, ale dziś
wielu odrzuca go z powodu szkód, które przyczyniają się do utraty zdrowia. Produkty z
rodziny psiankowatych obejmują pomidory, ziemniaki, bakłażany i wszelkiego rodzaju
pieprze, z wyjątkiem czarnego, który należy do innej rodziny roślin, Piperaceae.
Meksykańskie pomidory, popularne w Ameryce Środkowej i Południowej to również
psiankowate. Dlaczego w języku angielskim psiankowate dosłownie nazywane są „nocnymi
cieniami”? Według niektórych źródeł Rzymianie używali psiankowatych do przygotowania
trucizn dla swoich wrogów. Kiedy ktoś wypił zatruty napój, spadał na niego cień długiej,
wiecznej nocy – umierał.
Rodzina psiankowatych to duża grupa roślin. Należą do nich takie piękne kwiaty, jak petunie,
soczyste warzywa, uzależniający tytoń, skoplonin, który jest częścią tabletek na bezsenność,
oraz wiele trujących roślin, takich jak belladonna z czarnymi jagodami, która zabroniona jest
dla dzieci, jak również cuchnący lulek.
Jakie problemy powstają w związku z psiankowatymi?
Z powodu kilku trujących roślin z tej rodziny w przeszłości ludzie wystrzegali się jedzenia
ziemniaków, a niektórzy starsi ludzie nadal uważają, że pomidory są trujące. Przez ponad sto
lat hodowcy nie pozwalali swemu inwentarzowi na spożywanie psiankowatych rosnących na
polach. Farmerzy wysłali swoje dzieci, aby wyrywały psiankowate. Pasterze dobrze znają
słynną piosenkę Jen Otry „Niewysoki durman (bieluń)”. Właściciele zwierząt obserwowali
jak zwierzęta jedzą te zioła, chorują i zdychają. Kiedyś pomidory były znane jako „rakowe
jabłka”. A tytoń powoduje wyraźne szkody dla zdrowia palaczy, podczas gdy władze, a teraz
media, nie walczą z nim.
Pojawia się pytanie: czy psiankowate stanowią zagrożenie dla zdrowia? Obecnie głównymi
warzywami są ziemniaki i pomidory; wraz z papryką i ewentualnie bakłażanami są częścią
codziennej diety u wielu ludzi.
Zwróciłem uwagę na problem psiankowatych w latach pięćdziesiątych, kiedy mój lekarz
powiedział mi, że ostra papryka może spowodować zapalenie jelita grubego, co zaowocowało
operacją. Będąc hodowcą warzyw badałem przedstawicieli rodziny psiankowatych i
wykluczyłem te produkty oraz tytoń ze swojej diety. Moje problemy zdrowotne, w tym
zapalenie stawów, zniknęły. Moi koledzy zwrócili uwagę na to, że wyleczyłem zapalenie
stawów. Zaczęli stosować się do mojej „diety” i po otrzymaniu pozytywnych rezultatów w
końcu zwrócili się do mnie: „Dlaczego by nie pomóc innym cierpiącym?” Dlatego zbierając
dane i publikując kilka ankiet z pytaniami, ostatecznie otrzymaliśmy ponad 400 pozytywnych
odpowiedzi na temat diety (72%) i opublikowaliśmy książkę „Psiankowate i zdrowie”.
Następnie zorganizowano „Centrum Badań nad Skutkiem Psiankowatych na Zdrowie”;
rozdaliśmy tysiące egzemplarzy książki „Dieta Childera, zatrzymanie artretyzmu” (pierwotna
wersja została zmieniona).
Jeżeli zwyczajny człowiek od czasu do czasu zje psiankowate, może spokojnie spożywać je
przez wiele lat. Ale takie odmiany jak narkotyki roślinne – na przykład tytoń – powodują
uzależnienie. Im więcej osób korzysta z tych narkotyków, tym szybciej pojawiają się
problemy. Niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na psiankowate, szczególnie ludzie z
artretyzmem i ludzie starsi. W naszych czasach masowej konsumpcji psiankowatych, frytki i
pizza, nawet dzieci i młodzież podobnie jak dorośli muszą brać leki na bóle głowy, astmę,
zapalenia itp. Rodzice martwią się o dzieci. Wpływ psiankowatych jest subtelny, a problemy
z sercem, krążeniem krwi, a nawet rakiem mogą pojawić się nagle. Wiadomo, że tytoń
powoduje raka, a w przeszłości pomidory cieszyły się podobną reputacją, ale w odróżnieniu
od tytoniu trudno stwierdzić czy inne psiankowate mogą powodować raka, ponieważ wszyscy
je jedzą. Niemożliwe jest przeprowadzenie analizy porównawczej. Wszystkie psiankowate
zawierają substancje narkotyczne i chemiczne podobne do narkotyków. Wszystkie
psiankowate w mniejszym lub większym stopniu powodują uzależnienie.
Norman F. Childers,
Doktor filozofii, założyciel i przewodniczący Centrum Badań nad
Artretyzmem i psiankowatymi
Informacje:
Co zawierają psiankowate
Solanin jest alkaloidem, który powoduje biegunkę, bóle głowy i stawów, bezwolność,
bezsenność, nerwowość, depresję, zawroty głowy, skurcze żołądka i arytmię serca. Mogą
również powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe i neurologiczne. Solanin spowalnia
rozkład acetylocholiny, jest neuroprzekaźnikiem. Rezultatem jest drętwienie mięśni.
Przyczynia się również do nieprawidłowego funkcjonowania tarczycy, przewlekłego bólu
stawów, zwiększonej przepuszczalności jelit i depresji.
Kalcytriol w psiankowatych powoduje, że jelita zasysają wapń z pożywienia, ale w zbyt
dużych ilościach prowadzą do podwyższonej zawartości wapnia we krwi. Ciało przechowuje
nadmiar wapnia w tkankach miękkich, ścięgnach, chrząstce, nerkach i skórze. Może to
prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów, choroby wieńcowej, ostrogi kostnej i bólu!
Gotowanie nieznacznie zmniejsza zawartość solaniny. W tradycyjnych dietach konsumowane
są surowe warzywa. Zerwane zielone pomidory i bułgarska papryka zawierają najwięcej
solaniny. Ser z koziego i mleka krowiego zmiękcza działanie psiankowatych. Witamina K2
hamuje gromadzenie wapnia w tkankach miękkich. Dlatego ci, którzy nie spożywają
produktów mlecznych i ograniczają się mięsem, są najbardziej narażeni na działanie
psiankowatych. Również niedobór witamin D, K i magnezu może uczynić bardziej
wrażliwym na psiankowate. Co do psiankowatych dr. Norman Childres był pierwszym, który
zainteresował się w 1950 roku tym zagadnieniem. Obecnie ma 94 lata. Był naukowcem –
ogrodnikiem, który odkrył, że zapalenie uchyłka jest spowodowane przez psiankowate.
Naturopath Garret Smith twierdzi, że unikanie piankowatych zmniejsza ból przy artretyzmie,
bólach mięśni, problemach z woreczkiem żółciowym i bezsennością.
Czym zastąpić psiankowate
Spróbujmy pieprzu czarnego, korzenia imbiru lub suszonej gorczycy zamiast chili. Z
gotowanej kaszy jaglanej i kapusty można zrobić purée. W przypadku pomidorów trudniej
jest znaleźć zamiennik. Ale śliwki umeboshi zmieszane z gotowanym burakiem lub
marchwią, mogą z powodzeniem zastąpić sos pomidorowy. Jest bardzo smaczny, pikantny i
słony, czasem zbyt słony. Ale śliwka umeboshi jest bardzo trudna do znalezienia. Należy
również pamiętać, że w kuchni chińskiej nie stosuje się psiankowatych! Dlaczego zamiast do
meksykańskich restauracji nie chodzić do chińskich?
źródło
Zgłoś jeśli naruszono regulamin