1. Czynniki warunkujące powstanie zatruć
a. właściwości substancji
b. skład chemiczny i budowa
c. zanieczyszczenia
2. Rodzaj ekspozycji
a. ekspozycja (narażenie)
I. fizyczny kontakt organizmu z czynnikiem chemicznym, fizycznym lub biologicznym, wyrażony stężeniem, natężeniem i czasem trwania
II. dawka- w przeliczeniu na 1kg m.c.
Ø toksyczny (trująca)- DT dosis toxica wywołuje zaburzenia patofizjologiczne i objawy zatrucia
Ø śmiertelna (DL: dosis letalis)- powodująca trwałe uszkodzenie ośrodków ważnych dla życia i związaną z tym śmierć
III. dawka śmiertelna ld50
Ø medialna dawka śmiertelna= średnia dawka, która powoduje śmierć 50% zwierząt użytych do doświadczenia po jednorazowym podaniu substancji (wyznacza się tylko dla zwierząt)
Ø stosowana do klasyfikacji trucizn i do ustalania dawek w badaniach długotrwałych
IV. okres i częstotliwość
V. pora dnia, roku
VI. droga wprowadzenia substancji do organizmu
VII. działanie 2 substancji w organizmie może być
Ø niezależna
Ø addycyjne (sumujące się)
Ø może ulegać modyfikacjom= interakcje: ma miejsce wtedy, gdy ekspozycja na dwie substancje daje wyniki jakościowo lub ilościowo różne od przewidywanych (gdy założyć sumowanie się efektów wywołanych przez każdą substancje osobno)
§ charakter interakcji
i. synergizm: wielkość efektu biologicznego jest większa niż wartość sumaryczna ich indywidualnych działań substancji np. malation i ENP, dym tytoniowy i alkohol, Fe i Cu
ii. antagonizm: wielkość efektu biologicznego jest mniejsza niż wartość sumaryczna ich indywidualnych działań no. barbiturany i noradrenalina, węgiel aktywowany jako odtrutka, awidyna i biotyna
3. Cechy organizmu -czynniki biologiczne ekspozycji
a. gatunek- różnice między gatunkami dotyczą:
I. tempa wchłaniania i przechodzenia przez błony
II. tempa metabolizmu
III. dróg metabolizmu
b. wiek
I. noworodek, niemowlę:
Ø bariera krew- mózg niedostatecznie rozwinięta
Ø inne pH przewodu pokarmowego
Ø inny skład mikroflory przewodu pokarmowego
Ø brak wielu enzymów
Ø mniejsza masa ciała, gdy narażenie takie samo
II. osoba starsza
Ø zmiany starcze w narządach (nerki, wątroba)
Ø zmniejszenie aktywności enzymów
Ø zmiana w krążeniu krwi
Ø niedotlenienie narządów
c. uwarunkowania genetyczne
I. toksogenetyka: bada genetyczne zróżnicowanie wrażliwości na czynniki toksyczne
Ø np. spartan= fenyloalanina +kw. Asparaginowy (ester metylowy) w przwodzie pokarmowym ulega hydrolizie do aminokwasów, fenyloalanina gdy jest brak hydrolazy fenyloalaninowej (wada genetyczna) jest przekształcana do kwasu fenylopropionowego i końcowo do fenyloacetyloglutaminy która końcowo powoduje uszkodzenia mózgu
Ø np. genetycznie uwarunkowany defekt ALDH(enzymu) w połączeniu z nadaktywną formą ADH powoduje powstanie toksycznych stężeń aldehydu octowego, nawet po spożyciu niewielkiej ilości alkoholu, u ludzi rasy żółtej
d. płeć
I. różnice w metabolizmie związków obcych, gdyż enzymy biorące udział w przemianach są pod kontrolą hormonów płciowych
II. np. aktywność sprzęgania p-nitrofenolu z kwasem glukuronowym w wątrobie u dojrzałych świnek morskich, samice bardziej wrażliwe
e. masa ciała
f. nadwrażliwość ( w tym alergie)
g. stan odżywienia
h. wysiłek fizyczny
i. choroby: wątroba, nerki, niedobór hormonów nadnerczy, insuliny- zwiększona wrażliwość na trucizny; nadczynność tarczycy- przyspiesza rozwój nowotworów
j. stan fizjologiczny- obniżona tolerancja na trucizny podczas ciąży i menstruacji
4. Czynniki środowiskowe- ekspozycja
a. temperatura, wilgotność
b. ciśnienie
c. skład powietrza
d. naświetlenie i napromieniowanie
e. hałas
f. warunki bytowania (klatki)_______________________________________________________________________
Ocena doksologicznych związków chemicznych
1. rozporządzenie 1907/2006 Parlament Europejskiego i rady i dnia 2006: REACH
a. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów
b. aby zarejestrować substancję (tylko takie mogą być w obrocie) trzeba przeprowadzić badania wg odpowiednich przepisów
c. w przypadku działania toksycznego dla ludzi można stosować zamiast metod na kręgowcach
I. metody alternatywne, np. in vitro
II. jakościowe lub ilościowe modele zależności struktura- aktywność
III. wykorzystać dane o działaniu podobnych substancji
2. kryteria doboru zwierząt i warunki badań
a. gatunki
I. o dużej wrażliwości
II. o metabolizmie zbliżonym do metabolizmu człowieka
b. w ramach wybranych gatunku:
I. jednorodne (szczep, wiek, ciężar)
II. zdrowie
3. Ocena toksyczności
a. toksyczność ostra LD50 àtoksyczność podprzewlekły à toksyczność przewlekła àrakotwórczość
b. mutagenność àrakotwórczość
c. specyfikacja
d. metabolizm i farmakokinetyka
e. płodność i rozrodczość teratogenność
f. immunotoksyczność
g. neurotoksyczność
h. =dane epidemiologiczne-interpretacja wyników
4. Standaryzowane pod względem oznaczanych parametrów Najważniejsze wymagania do przeprowadzania testów podstawowych na zwierzętach
Test
Ostry
Podprzewlekły
Przewlekły
Gatunek
Gryzoń (szczur, samice)
Gryzoń 9szczur, mysz) lub inny gatunek
Wiek
młode, dojrzałe
Po odstawieniu od matek
Czas trwania doświadczenia
2 tygodnie
10% życia
Całe życie
Sposób podania substancji
Jednorazowo per os
Codziennie w paszy lub w wodzie
Liczba grup (poziomów dawek)
3+ KONTROLNA
3+kontrolena
3+kontrolna
Liczba zwierząt w jednej grupie
3-5
20 gryzoni min. 8 inne
40 gryzoni min 4 inne
Cel badania
LD50
NOAEL
5. Obserwacje i badania podprzewlekłych i przewlekłych
a. ogólne: stan zdrowia, zachowanie, śmiertelność, spożycie paszy i wody, przyrost m.c.
...
MandolinkaBramborowa