TOKSYKOLOGIA PYTANIA Z EGZAMINU ( były pytania otwarte i zamknięte )
1.Definicja trucizny według Paracelusa
Paracelsus – ojciec toksykologii – niemiecki lekarz, filozof, prekursor współczesnej medycyny:
„ Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka decyduje, że jakaś substancja nie jest trucizną”
3. W jakich produktach i z czego powstają WWA
a. wędzenie
b. grillowanie (ang agriling lbu barbecuing)
c. pieczenia (ogrzewanie z gory ang broiling lepsze niż grilowanie
d. smażenie w głębokim tłuszczu
e. suszenie bezprzeponowe gazami spalinowymi
f. upalanie kawy
g. ekstrakcja rozpuszczalnikami pochodnymi ropy naftowej
4.PCB w mleku kobiety dlaczego
PCB- polichlorowane bifenyle
5. 2 przykłady z czego mogą powstania zanieczyszczenia kadmem i fluorem Skutki uboczne działania Pb na organizm
KADM:
· spalanie węgla
· przemysł: dymy, pyły, ścieki, odpady, huty metali nieżelaznych, produkcja akumulatorów (niewłaściwe składowanie i przetwarzanie zużytych ogniw), baterie niklowo – kadmowe ↓ (w komórkach, walkmenach, aparatach fotograficznych itp.), lutry srebrne, platerowanie, stopy, fotografika (błony filmowe), stabilizatory i barwniki tworzyw sztucznych
· motoryzacja: oleje silnikowe, guma z opon
· rolnictwo: nawozy fosforowe, szlamy ściekowe (jako nawozy), dawniej fungicydy
· opakowania: papier, tworzywa sztuczne, barwione naczynia niedostatecznie wypalone
Zastosowanie i źródła zanieczyszczeń fluorem:
· huty aluminium i szkła
· produkcja nawozów fosforowych (superfosfatów)
· cementowanie
· pestycydy, środki konserwujące drewno
· fluorowanie wody, profilaktyka próchnicy
Działanie ołowiu na organizm:
· niedokrwistość zahamowanie erytropoezy (inhibicja enzymów syntezy hemu i hemoglobiny), hemoliza, współzawodnictwo we wchłanianiu z żelazem i miedzią
· uszkodzenia nerek (aminoaciduria, hiperfosfaturia, glukozuria)
· zaburzenia krążenia (nadciśnienie)
· uszkodzenie wątroby
· układ nerwowy:
o encefalopatia ołowiowa – zmęczenie, bóle głowy, drżenia, zawroty głowy, drgawki padaczkopodobne, stany podniecenia
o zaburzenia koncentracji i pamięci, trudności w nauce, otępienie
6. Co to jest lista negatywna substancji dodatkowych
7. 4 główne zasady dodawania substancji dodatkowych
Ogólne zasady stosowania:
· nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka
· dostatecznie uzasadniony cel
· stosowanie zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi:
o rodzaju substancji (lista pozytywna)
o rodzaju żywności, do której można je dodawać
o poziomu użycia (stosowane dawki)
o warunków dodania
o występujących zanieczyszczeń
o oznakowania produktów
· nie wolno stosować w celu zafałszowania produktu
8. W jakich jednostkach mierzy się promieniotwórczość i 4 produkty najbardziej skażone w Czarnobylu
JEDNOSTKI I WARTOŚCI DAWEK PROMIENIOWANIA
Miarą skutków biologicznych promieniowania jonizującego jest dawka promieniowania. Podstawową jednostką dawki (dokładniej – dawki skutecznej, obrazującej narażenie całego ciała) jest siwert oznaczany jako Sv. Jest to duża jednostka, dlatego najczęściej wartości dawek podaje się w milisiwertach (mSv), gdzie 1 mSv = 0,001Sv lub w mikrosiwertach (µSv), gdzie 1 µSv = 0,000001Sv. Najczęściej dawkę odnosi się do jednostki czasu, np. 1 godziny. Wtedy jest to moc dawki wyrażana np. w milisiwertach na godzinę (mSv/h) lub w mikrosiwertach na godzinę (µSv/h).
Skutki skażenia mleka po awarii w Czarnobylu
· poziom cezu 137 przed awarią był prawie zerowy, potem skoczył do 40 Bq, i przez wiele lat utrzymywał się na poziomie ok. 10 Bq
· wprowadzono zakaz spożywania mleka przez niemowlęta
· nakazano karmienie dzieci mlekiem w proszku
· kraje Europy zachodniej wprowadziły wysokie wymogi na mleko z Polski
więcej niż mleku promieniotwórczych pierwiastków jest i było w grzybach
bardzo skażone były przetwory mięsne pochodzące ze zwierząt dzikich (sarny i dziki – nikt ich nie kontrolował, jadły co chciały, nie były chronione, w Skandynawii renifery)
w produktach pochodzenia roślinnego: czarne jagody
9.Coś o czernidlaku
Grupa
3 – poważnie trująca
Rodzaj/gatunek grzyba
Czernidlak pospolity, lejkówka buławo trzonowa
Czynnik toksyczny
Koryna
Działanie
Blokowanie metabolizmu alkoholu etylowego na etapie aldehydu octowego
Objawy
Po 1 godzinie od wypicia alkoholu między 3-72h po spożyciu grzybów wymioty, pobudzenie, lęk, zaburzenia rytmu serca, spadek ciśnienia tętniczego, drętwienie rąk, czasami drgawki
10. Jak się dzieli grzyby toksyczne
Grzyby kapeluszowe trujące
Podział ze względu na patomechanizm działania toksyn:
· o działaniu cytotropowym (uszkodzenia narządów miąższowych) np. muchomor sromotnikowy
· o działaniu neurotropowym (zaburzenia psychoneurologiczne) np. muchomor czerwony
· o działaniu gastroenterotoksycznym (na przewód pokarmowy) np. gołąbek wymiotny
· nieswoiste np. na skutek pozostałości pestycydów
podział ze względu na stopień niebezpieczeństwa dla człowieka:
· wywołujące późne objawy (po 8-26 h) np. muchomor sromotnikowy
· wywołujące wczesne objawy (po 15 min - 3 h) np. muchomor czerwony
· warunkowo jadalne np. krowiak podwinięty, czernidlak pospolity
11.Toksyczność ostra, przewlekła, teratogenna -jak długo się ją bada
12. Działanie mutagenne i jakie są jej skutki
Działanie mutagenne (genotoksyczne) – wywoływanie trwałych i dziedzicznych zmian w informacji genetycznej w ilości lub budowie materiału genetycznego to jest obejmuje zmiany:
· pojedynczego genu
· fragmentu genu
· zespołu genów
· całych chromosomów (struktura lub liczba)
Skutki działania mutagennego:
· na komórki somatyczne:
o nowotwory
o zaburzenia immunologiczne
o zaburzenia hematologiczne itp.
o działanie letalne
· na komórki rozrodcze (płciowe), gdy dotyczy:
o genu dominującego – zmiana ujawnia się w następnym pokoleniu
o genu recesywnego – zmiana ujawnia się w 3-4 pokoleniu (fenyloketonuria, epilepsja, schizofrenia, zespół Downa, działanie letalne, teratogenne, choroby dziedziczne)
15
ujawnia się przy dawkach substancji, które nie wywołują innych objawów szkodliwych ze strony innych struktur komórkowych
13.Co znaczy aktywacja metaboliczna
aktywacja metaboliczna – takie przemiany, które prowadzą do powstawania związków bardziej toksycznych
14. Zastosowanie kwasu mlekowego ???
15.W czym są DDT
DDT – dichloro – difenylo – trójchloroetan
16. Które związki są toksyczne ( były podane wzory reszt chemicznych -CH3 -CN -COOH -NH2
grupy chemiczne:
· potęgujące toksyczność
o nitrowa –C–O–NO2
o nitrozowa –C–O–NO
o cyjanowa –CN
o aminowa –NH2
o chlorowcopochodne –Cl
· osłabiające toksyczność
o acetylowi –CH3–CO
o azowa –N=N– (barwniki, dozwolone jako dodatek do żywności, występują w połączeniu z grupą sulfonową)
o karboksylowa –COOH
o sulfonowa –SO2OH
o tiolowa –SH
o metoksylowi CH3–O–
· potęgujące lub osłabiające toksyczność
o metylowa –CH3
o wodorotlenowa –OH
17. Okoliczności zatrucia atropiną
Okoliczności zatruć atropiną:
· mylenie owoców pokrzyku wilczej jagody z czereśniami
· spożycie mięsa zwierząt odpornych na atropinę (króliki, ślimaki, bażanty)
· mleko kóz, które jadły pokrzyk
· miód zbierany z kwiatów pokrzyku, bielunia
· mylenie nasion lulka czarnego z makiem
· mylenie nasion bielunia dziędzierzawej z czarnuszką
18. Jak na organizm wpływa czynnik alergiczny
-wiek
-uwarunkowania genetyczne
3.2 Wiek
Przyczyny większej wrażliwości:
· noworodek, niemowlę:
o bariera krew – mózg niedostatecznie rozwinięta
o inne pH przewodu pokarmowego
o inny skład mikroflory przewodu pokarmowego
o brak wielu enzymów
·...
MandolinkaBramborowa