Dieta odpowiednia dla kobiet według WIEKU [skrót]
How to eat right for your AGE: What women need to consume every decade from the teenage years until after the menopause
Co powinny jeść kobiety w każdej dekadzie od nastolatki do wieku po menopauzie
· Dietetycy: zawsze powinniśmy jeść produkty bogate w substancje odżywcze
· Nasze zapotrzebowanie zmienia się zależnie od wieku i etapu życia
· Ella Allred pokazuje co powinnaś jeść w Twoim wieku.
Martha Cliff
Nie dziwi to, że nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z wiekiem, kiedy podniebienia stają się bardziej wyrafinowane, albo kiedy na przestrzeni lat poznajemy nowe smaki.
Ale - czy odżywiasz się prawidłowo, dostarczasz organizmowi niezbędnych witamin i mine-rałów na każdym etapie życia?
Ella Allred, ekspert żywieniowy w SuperfoodUK.com powiedziała FEMAIL jakie składniki po-winnyśmy konsumować by zapewnić substancje odżywcze potrzebne nam w każdej deka-dzie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PÓŹNA NASTOLATKA
Istnieje ogromna presja by dobrze wyglądać kiedy przechodzą od dzieciństwa w dorosłe ży-cie. To w połączeniu ze samoświadomością, nie wspominając o porównaniu z "idealnymi" kobietami w mediach społecznościowych, może wpędzać młode kobiety w modę żywieniową i ekstremalne diety.Coraz więcej młodzieży decyduje się na diety bardzo nisko węglowodanowe lub wręcz we-gańskie, które jeśli nie są prawidłowe, będą oznaczać, że będzie nam brakować niektórych ważnych składników odżywczych.
To również pojawia się w momencie gdy wciąż rośniemy i dojrzewamy, więc potrzebujemy dodatkowych substancji odżywczych ze zrównoważonej zdrowej diety.Ella twierdzi, że w tym okresie nadal kładziemy fundamenty pod zdrowe kości i naszą przyszłą witalność i dobre samopoczucie.
Należy skupić się na produktach bogatych w wapń i magnez dla kości: zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, mleko i masło migdałowe.
Potrzebujemy również zdrowych tłuszczy do produkcji hormonów. Dieta powinna być bogata w tłuszcze omega 3: ryby oleiste, siemię lniane i nasiona chia.
Błonnik i cynk sprzyjają zdrowej skórze, zwłaszcza jeśli występuje trądzik, więc ważna jest konsumpcja kilku porcji owoców i warzyw, oraz zmiana na produkty pełnoziarniste.
Jaja i kurczaki produkują cynk i są bogate w białko potrzebne dla wzrostu i rozwoju. Dobre przegryzki: jaja, mieszanka orzechów i hummus.
WIEK 20 DO 25 LAT
Ten okres jest pełen przygód, późnych nocy i imprez, i niekiedy trudno jest zachować zdrową i zrównoważona dietę.
Pomożesz organizmowi radzić sobie z tym wszystkim konsumując produkty bogate w wit. B: pieczarki, jaja, zielone liściaste warzywa i ryby.
Należy zadbać o odpowiednią ilośc żelaza, bo menstruacja szybko powoduje jego niedobór, dobra jest czerwona soczewica, pestki słonecznika, orzechy, ryby i wołowina.
25 – 29
Zadbaj o dostarczanie magnezu by się relaksować, radzić sobie ze stresem i tempem życia. Dobre produkty: ciemna czekolada, fasola i pełne ziarna. Trzymaj się tak daleko od cukru i kawy jak możliwe.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 – 40
Wkraczamy w wiek rozrodczy, wybieramy produkty zapewniające substancje odżywcze sobie i przyszłym ciążom.
Dieta bogata w kwas foliowy: szparagi, szpinak, jarmuż, fasola i owoce cytrusowe. Dobre są napoje z mieszanki warzyw i owoców cytrusowych.
40 - 50
U wielu kobiet spada energia i zdolność koncentracji, bo spada produkcja przeciwutleniacza, koenzymu CoQ10.
Dobre produkty: sardynki, makrele, wołowina i orzeszki ziemne. Zawarta w nich wit. B zwiększa produkcję CoQ10.
MENOPAUZA
Stosując odpowiednią dietę można do minimum ograniczyć jej objawy. Produkty zawierające fitoestrogeny funkcjonują w organizmie jak estrogen, pomagają redukować objawy wywoły-wane nagłym spadkiem poziomu hormonów.
Bardzo dobrym ich źródłem jest hummus, jak również sezam i siemię lniane, fermentowana soja i tofu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PO MENOPAUZIE
Kiedy ustaje menstruacja zmniejsza się potrzeba żelaza. Ogranicz produkty takie jak wątro-ba, a zwiększ konsumpcję warzyw: jarmuż zastąpi żelazo z mięsa, dobre są orzechy i nasiona / pestki.
Zmienia się struktura organizmu i nabieramy tendencji do 'zapasowego koła' w talii, i dlatego unikajmy produktów wywołujących skoki w stężeniu cukru we krwi, co pogarsza problem. W każdym posiłku jedz białko i weglowodany złożone, bo to pomoże utrzymać stały poziom cukru we krwi, zmniejszy ryzyko cukrzycy i pomoże uniknąć zbytniej utraty wapnia w kosciach.
Dobre produkty: pełnoziarniste, zamień zwykłe ziemniaki na słodkie, i białka: jaja, fasola, orzechy i nasiona, zdrowe tłuszcze np. ryby oleiste, awokado i olej kokosowy, unikaj rafinowanego cukru.
Węglowodany złożone: pieczywo, rośliny strączkowe, ryż, makaron i warzywa skrobiowe: dynia, słodkie ziemniaki, buraki, pietruszka, marchew, buraki, yams.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-3645267/How-eat-right-AGE.html#ixzz4C1pPxw3N
megur