Dieta śródziemnomorska w niebieskich.pdf

(648 KB) Pobierz
Dieta śródziemnomorska w niebieskich
strefach
mgr inż. Łukasz Kowalski
Katedra Dietetyki
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
http://www.worldatlas.com
Dieta śródziemnomorska
Wysoka konsumpcja:
warzyw (szczególnie cebulowych i strączkowych) i owoców
pełnoziarnistych produktów zbożowych
oliwek, oliwy z oliwek, orzechów
Umiarkowana konsumpcja:
produktów nabiałowych (zwłaszcza serów i jogurtów z mleka koziego lub owczego)
ryb i owoców morza (szczególnie w obszarach nabrzeżnych)
alkoholu (wino)
Niska konsumpcja:
mięsa i produktów mięsnych
rafinowanych olei roślinnych i cukrów oraz białej mąki
Effectiveness of the Mediterranean diet in the elderly.
Roman B, Carta L, Martínez-González MA, Serra-Majem L.
Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej: czynniki ryzyka chorób sercowo-
naczyniowych, prewencja nowotworów, zdrowie mentalne, długowieczność i
jakość życia.
36 badań przeprowadzonych na osobach w wieku 65 lat lub starszych.
Roman i wsp. Clin Interv Aging. 2008. 3: 97-109.
A Mediterranean diet enriched with olive oil is associated with higher serum
total osteocalcin levels in elderly men at high cardiovascular risk.
Fernández-Real JM, Bulló M, Moreno-Navarrete JM, Ricart W, Ros E, Estruch R, Salas-Salvadó J.
Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej (wzbogaconej w oliwę z oliwek
extra virgine) na markery obrotu kostnego u starszych mężczyzn.
127 mężczyzn, w wieku 55 – 80 lat.
Fernández-Real i wsp. J Clin Endocrinol Metab. 2012. 97: 3792-8.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin