Smacznego 10-2015.pdf

(22151 KB) Pobierz
80zt!
za przepis
s
l
2w1
CO MIESIAC
sosprawdzonych
przepisów!
--
-
---
-
--
-
-
-
-~
---~--
---
-
-
~-- --~~
---
·
-
-
-
~
Przepisy
z
blogów
·Pyszne
przystawki
Sylwestrowe hity
znan eh
blogerek
r,
Nie wiesz, co
pod
go
ści
o
m
na
sylwestrowej
imprezie?
Kulinarne blogerki, które jak
nikt
znają
się
na gotowaniu,
zdradziły
nam swoje
pomysły
na pyszne
przekąski.
Z
francuskiego ciasta:
Rollsy z
fetą
i
kabanosami
Przygotowanie ok. 30 min • Porcja 250 kca
l
• Koszt porcji ok. 3
• Przepis na 6 porcj
i
ad
O
2 opakowania gotowego
ciasta francuskiego
O
czerwona papryka
O
100 g sera feta
O
1-2 kabanosy
O
100 g szynki
długodoj rzewającej
O
listki bazylii, jajko
O
czerwona cebula
Ciasto
francuskie
rozwiń. Ułóż
na
każdym
płacie
równolegle
kawałki
papryki pokrojonej
w
paseczki,
cebul
ę
pokrojoną
w piórka. plastry
szynki
na jednym
pro
stoką
­
cie
ciasta oraz
kabanosy
na drugim.
Całość
posyp
kawałkami
fety i
listkami
bazylii.
Zwijaj
wzdłuż dłuższe­
go boku. Obie rolady
posmantj
rozbełtanym
jajkiem
i
pokrój na I cm
ślimak
i.
Z
krążków
ułóż
na
blasze cyfry
-
rok 2015.
Dociskaj
krążki
do
siebie,
2
podczas
pieczenia
Ponownie
posmaruj
wierzch
rozbełta
­
nym
jajkiem.
Piecz
w 200°c
(góra
-d
ół)
ok.
15 minut
lub
do
momenh1,
kiedy
sylwestrowe rollsy
na
biorą
złotego
koloru.
się
połąc
zyły.
żeby
3
::-::
=·a
i
zy cie
STYCZEŃ
2015
Podawane z serowym dipem:
W
waniliowych
czapeczkach:
Marynowane
pałeczki
z kurczaka
Przygotowanie ok. 75 min • Porcja 240 kcal
• Koszt porcji ok. 3,50
Przepis
na
6 porcji
~ ~
Babeczki renifery
Przygotowanie ok. 50 min • Porcja 320 kcal
Koszt porcji ok. 1, 1O
Przepis na 28 szt.
Składniki
O
3
szklanki
mąk
i
pszennej
O
łyżka
proszku do pieczenia
O
szczypta soli
O
łyżka
mielonego cynamonu
O
230 g
masła
O
1 i
1/2
szklanki drobnego cukru
O
4
duże
jajka
O
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
O
1 i 1/4
szklanki mleka
Krem: 600 ml
śm
i
etany
kremówki (36 proc.)
Sk adni
O
kg
podudzi z kurczaka
O
2
ząbki
czosnku
,
olej
O
Marynata:
O
150 g sosu pomidorowego
lub
keczupu
O
100 g sosu chili
O
2
łyżk i
b
rązowego
cukru
O
łyżka
miodu
O
4
łyżk i
octu winnego
1 i
1/2
łyżeczki
soli
O
O
łyżka
sosu sojowego
łyżeczka
czarnego pieprzu
O
250 g serka mascarpone
O
4
łyżki
cukru pudru
(lub
wg uznania)
O
łyżeczka
pasty waniliowej
lub 2
łyżeczki
ekstraktu
z wanilii
Dekoracja:
O
oczy
-
b
i
ałe
groszki,
źrenice
- roztopiona czekolada
O
noski -
wiśnie
kandyzowane
O
rogi -
duże
precelki
O
kilka kropel tabasco
Dip:
O
100 g sera z
n
i
ebieską pleśnią
O
2
ząbki
czosnku, sól
,
pieprz
O
150
g
gęstego
jogurtu
O
3
łyżki
majonezu
O
sok z
limonki
O
4
łyżki
bardzo drobno sieka-
nych
orzechów
włos
kich
=
i
P
ałe
cz
k
i
oczyść,
w 180°C
około
25-30 minut,
aż się ładnie przy rumie nią.
z
>
natnij
i
usu11
c
hrz
ąs
tki
,
umyj i osusz
ręcz
nikiem
papierm,·ym.
W garn ku z
grubym
dnem
rozgrzej
olej
,
włóż
posiekany
czosnek,
smaż
ok.
minuty. Dodaj
składniki
marynaty, wymieszaj
,
zago-
tuj.
Włóż pałeczki
i na wol-
nym ogniu
duś
ok. 15 min
.
Zdejmij garnek z ognia
i odstaw na 15-20 min.
Wyjmij
pałki
z marynaty
i
ułóż
je na metalowej
kratce z
podstawką
na
ściekający tłuszcz.
Piecz
Po
upływie około
15 minut
je na
drugą stronę
.
Przygotuj dip: do
miseczki wkrusz ser,
dodaj posiekany czosnek,
po szczypcie soli morskiej
i pieprzu. Rozetrzyj
dokładnie
obróć
4
łyżką.
Pałeczki
3
podawaj
z dipem
serowym
oraz
świeży­
mi warzy-
wami.
Wszystkie
składniki
powinny
być
w
tempe-
raturze pokojowej
.
Mąkę,
proszek do pieczenia, sól
,
cynamon
-
przesiej
.
Masło
utrzyj z cukrem na
puszyst
ą
masę.
Dodawaj po jednym
jajku,
c
ały
czas
miksując
,
dołóż wanilię.
Na
zmianę
dodawaj suche
składn
i
ki
i mleko,
mik suj ąc.
Formę
do
muffinek,
wyłó ż
papi
lotkami. Do
każdej nakładaj
ciasto do 3/4
wysokości.
Piecz w l80°C
około
20 minut, do lekkiego
1
zezłocenia
patycz ka.
kratce.
Wystud
ź
i tzw. suchego
na
2
ubij na sztywno, pod
koniec dodaj cukier puder.
Dołóż
mascarpone,
pastę
wa
n
iliową
i wymieszaj .
Babecz-
ki ude-
koruj kre-
mem za
pomoc
ą
3
Sch
łodzoną
kremówkę
szprycy.
Dołóż
oczy,
noski i rogi
.
bardzołatwy~ łatwy~~ pracochłonny~~~
kobieta
i
życi
e S
TYCZ E
Ń
2015
45
-
Przepisy z blogów
Pyszne przystawki
:
'~::--~,
...:i;
odatkiem cza
Przygotowanie ok.
40
minut
porcja 23 cal
• Koszt
porcj
i
ok. 90 gr • Przepis
na 8 sztuk
Posypane
świeżymi ziołami:
Ziem iaki
ze
<f)
Sk adniki
O
szklanka
mąki
pszennej
O
1/2
łyżeczki
proszku
do pieczenia
O
1/2
łyżeczki
soli
O
jajko
1/2 szklanki
mleka
O
1/4 szklanki oliwy
O
6
dużych
czarnych
oliwek
O
4 suszone pomidory
(bez zalewy)
śliwką
i
z
grzybami
@@
·-
Przygotowanie ok. 70
min
• Porcja ok. 200 kcal
• Koszt porcji ok. 1,50
• Przepis na 6 porcji
Składniki
O
6
dużych
ziemniaków
O
duża
cebula
O
30 dag
świeżych
grzybów,
mogą
być
pieczarki
O
15
dag
suszonych
śliwek
·~
3
3
D
o
'
=
"'
>-
O
sól, pieprz
O
oliwa z oliwek
O
2 szklanki wody
lub
bulionu
O
natka pietruszki
lub
świeży
tymianek
Jajko wymieszaj
z mlekiem
i
oliwą.
Do miski
wsyp
mąkę,
proszek do
pieczenia
i
sól. Wlej
masę jajeczną,
dodaj
posiekane oliwki i pokro-
jone w paseczki suszone
pomidory. Wymieszaj
krótko
łyżką
-
ciasto
powinno
być
grudkowate.
Nakładaj
1
ki
em, czy
babeczki
są już
upieczone, gdy
będzie
suchy
-
gotowe).
Dobra rada
Do muffinek
dodaję
składniki
,
które
akurat mam
w lodówce.
Pomidory
i oliwki
zastępuję
szczypiorkiem i
płatkami
czerwonej
papryki.
Robię
je
jak w
przepisie
powyżej,
z tym,
że mąkę
je do foremek do
pieczenia,
wyłożonych
papierowymi
papilotkami
do
213
wysokości.
Piecz
około
25
min
w piekarniku nagrza-
nym do temperatury
L80°C
(sprawdź
patycz-
mieszam
pół
3
na
pół
z
pszen-
ra-
zową.
Ziemniaki obierz, umyj
i przekrój
wzdłuż
na
pół
.
Łyżeczką
wybierz
miąższ
-
tak, by
powstały łódeczki.
Obraną
i
pokrojoną
w
kostkę cebulę podsmaż
na
oliwie.
Gdy
się
zeszkli.
dodaj poszatkowane
grzyby.
Gdy
płyn
odparuje,
wrzuć
pokrojone w
paski
śliwki
.
Dopraw
do smaku
solą
i pieprzem. Odstaw. (Nie
smaż
zbyt
długo
,
gdyż
farsz
będzie
jeszcze pieczony).
Ziemniaczane
łódeczki
posmarowane z
zewnątrz
oliwą
i oprószone
solą ułóż
w
naczyniu
żaroodpornym.
Wgłębienia
napełnij
nadzie-
niem
pieczarkowo-śliwko-
1
wym. Na spód
naczynia
wlej
wo
lub bulion.
Przykryj
papierem
do pieczenia,
następnie
folią
aluminiową
lub po-
krywką.
Piecz ok. godziny
\\.
200°C.
W
połowie
pieczenia warto
sprawdzić
poziom wody.
Dolewając
wo
dę, można
nią
ostrożnie
"'
o
o
~
o
3
ziemniaki,
czemu nie
będą
suche.
-~
Podawaj
na
go-
rąco,
posypane
posiekanymi
d
zięki
z
iołami.
polać również
ków
usmaż
placki.
S
z.
resztek
z1emma-
.,„
.
..
ł
'·'\i-
„~
..::;
:;.-<~
~~c__
...
46
kobieta
i
życie
STYCZEŃ
2015
bardzo
łatwy@
łatwy@@
pracochłonny@@@
-
Ze zdrowymi warzywami:
Nadziana bagietka
Przygotowanie 20 minut• Porcja ok. 100 kcal
• Koszt
porcji ok. 2,50
Przepis dla 4 osób
~
't1
S
ui
<(
N
<i
D
2 spore
bułk i
D
300 g
twarożku
D
50 ml
śmietanki
kremówki
lub innej
ś
mietany
D
ok. 6 rzodkiewek
dn ki
D
D
D
D
D
D
ogórek
szczypior
sól, pieprz
łyżeczka
bazylii
1/2
łyżeczki żelatyny
50 ml
wrzątku
::i
:;;:
""
-o
:;:
Żelatynę rozpuść
we
w
rzątku
p
rzestygła
.
Twarożek
zmiksttj
ze
śmietaną.
Dodaj
pokrojone
w
kos
tkę
rzod-
kiewki
,
ogórek
i posiekany
szczypiorek. Dopraw
sol ą,
pieprzem i
bazylią
.
Sprawd
ź
smak i i
ew.
dopraw. Dodaj
żelatyn
ę
i
dokładnie
wymieszaj
.
Bułkę
przetnij na
pół,
>,
i
odstaw,
by
-"'
"N
::;
4
u
Wstaw
bagietki do
lodówki,
by nadzienie
zastygło,
a
po
wyjęciu
pokrój
na porcje
ostrym
nożem.
a:;
""'
·~
"'
:;;:
"'
ro
Dobra rada
Takie
bagietki
przygoto-
wać,
więc
często
robi
ę
je
na
imprezy. Ale za
każdym
razem
kusi
mnie,
żeby zmienić
coś
w nadzieniu,
bo
bagietkę można
łatwo
'
~~
U)
~
ro
u
""
a.
~
·
C::
·a.
U)
Q)
""
3
wydrą
ż
nożem
wgłębie
­
"'
.!:
'3
a_
·N
u
·o
"'
nie
(takie
jak
na hot doga)
i
nadziej
twarożkiem
każdą połowę,
staraj
ąc
się
upchać
jak
najwięcej
wszystkim
-
choćby
pokrojo-
drobno
szynką
i
żółtym
serem
czy
wędzonym
nadziać
fars
zu.
łososiem
.
{
_;;?;.'-'·-~\i·~d--.,~
DOBRY WYBÓR
-
ZE ZNAKIEM QAFP -
Pragniesz gwarantowanego sukcesu
w
kuchni? Wybierz
gwarantowaną
j
akość
!
Twoja
wi
edza
i
doświadczenie maj ą
ogromne
znaczen
ie
podczas przygotowywan
ia zdrowych
i
smacznych
posiłków,
ale
to
dobre
skład
ni
ki
ich
podsta
wą.
Wybierając
wi
eprzo
wi
i
wędli
n
y
z certyfikatem
jakości
QAFP otrzymujesz
pewność
,
że
na Twój
stól trafia produkt
o gwarantowanej
ja
k
ości.
Produkty
ze
znakiem QAFP to
doskonały
smak
i
właściwości
ku
linarne,
spełn
iając
e
szereg
restrykcyjnych
norm
jakoś
ciowych
od
momentu hodowli
zwierząt
,
produkcji
mięsa
i
wędlin
oraz
transportu
,
do momentu
sprzedaży.
wieprzowe oraz
wędl iny
ze znak
iem
QAFP:
charakteryzują
się
wysokimi walorami smakowymi
i kulinarnymi
zostały
wyprodukowane
z zachowaniem
dobrostanu
nigdy
nie
były
nastrzykiwane, nie
zawierają
u
epszaczy
zawierają
jedynie
naturalne przyprawy
pod
legają
ścisłej
kontroli
na
każdym
etapie
produkcji
i
dystrybucji
Pam
iętaj!
Mięso
zwierząt
QAFP ... stworzono po
to,
by
wykorzystać
Twó
j
potencjał!
Ili
KAMPANIA FINANSOWANA
PAZV
WSPARCIU UNII
EUROPEJSKIEJ
ORAZ
RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ
ARR
A
gcincj111
Rynk
u
Rctll'\090
UPemL
KAMPANIA
WSPÓŁFINANSOWANA
RÓWNIEŻ
Z
FUNDUSZU PROMOCJI
MIĘSA
WIEPRZOWEGO
www.qafp
.pl
/
dobrywybor
Zgłoś jeśli naruszono regulamin