2010-N02 Moja Kuchnia Biszkopty i ciasta kruche.pdf

(39894 KB) Pobierz
Rf,@JA
L
*
"s,
J:"
,.
*:]
tĘBfi
r,
;=
SSN
1429-8511 nr
indeksu
"|lil|llltlllJllil|llllll|[l|
illń
36631,x
g
33'..fa.&:r
ANOJA
Babeczki
z
kremem
pomaranczovvym
27
Łatwa szar|otka
26
8
Bakaliowiec
17
Makowiec
na kruchym
cieście
Sernik
Sernik ananasowy
Szarlotka
Śmieteinkowiec.
Tańa śmietankowa
z
kiwi
Toń
ananasowy
Tort
brzoskwiniowy
Ciasteczka
babuni
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Ciasto
kawowe
26-27
25
11
23
4
7
Ciasto
kokosowo-jabłkowe
Ciasto makowo-kokosowe
Ciasto orzechowe
Ciasto pomarańczowe
C
28-29
24
't8
21
28
12
iasto
serowo-kokosowe
13
10
3
Toń
czekoladowy
Toń
jabłkowy
Tort
orzechowy
Ciasto
wiśn
iowo-orzechowe
Ciasto
z
pianką
Ciasto ze
Ś|iwkami
Jabłecznik
Kruche ciasteczka
14
30
22
31
I
15
Tortz
bitą
śmietaną
Tort
20
19
z
masą
czekO|adową
Zielony przysmak
6
1
szklanka
(250 ml)
220
g
cukru
170
g
cukru
pudru
180
160
=
1ĘżJr.a
(15
m|)
13 g
g
PRosTŁ
LtczENlŁ
proszku
do pieczenia
13'5
gryżu
13
15
15
10
l60gmaku
s
f
g
mąki
ziemniaczanej
g
mąki
pszennej
'|0
g
99
cukru
cukru
pudru
maku
mąki
g
g
g
g
=
1Ężzeczka
(5
ml)
?19
'yzu -
ziemniaczanej
10
s
mąki
pszennej
soli
5
4
3
wody
że|atyny
g cukru
4,5
g
proszku
g
cukru
pudru
do pieczenia
g maku
4'5
g ryżu
59
so|i
39 mąki
ziemniaczanej
5
g
wody
3g mąkipszennej 3g
że|atyny
=
Wydawca:
Halusiak
.
Leszczyszyn
.
Szczepan
ik
M.Studio
spółka jawna
Fotografie:
a3
studio
Druk:
ORTIS
SA,
Bydgoszcz
@
gr-nzrzrrva
53-650
Wrocław
ul.
Czarnieckiego
1
uf
cu/daź0f?/btz,{bta,?ig,/
Na
konto
PPU
Makler
sp. z
o.o.,
53-650 Wrocław,
u|'
Czarnieckiego
12
1240
6768
1111
0000 5668 7547
.|
tel. 071 355-11-05
fax.071
355-11-05 wew. 23
1
skype:
ppumakler
Copyright:
M-Studio
2010
I
,
www.
makler.wroclaw.
pl
e-mail:
m-redakcja@wroclawmm.pl
M-Studio wydaje czasopisma:
.
|głą i
nitką
. Moja Kuchnia
,.Moja
Kuchnia,' moŻe
Óyc
rozprowadza-
Redaktor naczelna:
na|ezy
wpłacić
kwotę
stanowiącą
wynik
mnozenia
i|ości
zamawianych
ko|ejnych numerów
Wrecej informacji
-
na naszej
stronie
internetowej.
Barbara Baranowska
Redaktor techniczna:
Alicja Ebeńowicz
na wyła.cznie
za
zgoda
//,dawnictwa
l
sprzedawana
w
ĆetaLu
,ł,
cerie
uwidocznionej
na okladce.
Plzez
''
'
"
jĄill:]
'Ai,i..
ffi
,#"
*t'
"S
:r,:1;?l
.'.::
i
-€
"
t
,r'1
.l
r,{
:,i.tJ
Ąr
"
9:..
t:
ł...:
*;j:
+
,-:
Składniki:
Ciasto:
'
I
jajek
-
-
1
Masa
budyniowa:
Pianka:
-
5
białek
-
sok
z
jednej cytryny
-
4
'250
g
margaryny
-
2
szklanki mleka
-
8
łyżekcukru
-
1
szklanka
mqki
pszennej
'
5
żółtek
Ężeczka
kakao
1
Ężeczka
proszku
do
pieczenia
-
8
łyżekcukru
- 3
łyżeczki
m4ki
ziemniaczanej
Ponadto:
łyżkicukru
- tłuszcz do wysmarowania
blaszki
-
papier
do
pieczenia
Sposób
przyrządzania:
Ciasto:
1.
Białka
ubiĆ
z
cukrem.
Pianka:
1.
Białka
ubić
z
cukrem'
2'
Dodać zółtka'
mąkę
z
proszkiem
i
kakao.
3. B|aszkę
o
wymiarach
25 x
40
cm
wysmarować
tłuszczem,
wylrożzyć
papierem do
pieczenia.
4. Ciasto
przełoŻyć do foremki'
5.
Piec
30-35
minut w
temo.
180"C.
Nasza rada: mozna dodać
łyŻeczkę
ze|atyny.
2.
Wstawić
do
garnka
zwrzapąwodą.
3.
Ubijając
na
parze w|ac
sok
z
cytryny'
4.
Gdy pianka
będzie
juz dobrze
ubita zdjąć
z
pary
i
ubijać
az
wystygnie.
ostudzone ciasto przekroić
wzdłuŻ.
2.
Jeden
płat
ciasta posmarować
masą.
3'
Przykryć
drugim płatem ciasta.
4'
WyltoŻyć
piankę'
5. Dowo|nie udekorować.
ciasto
z
pianką:
,|.
Masa budyniowa:
1.
Połowę
m|eka
zagotować"
2'
Pozostałe
m|eko
wymieszać
z
Żołtkami,
cu
krem,
mąką.
Połapzyć z
gotującym m|ekiem, zagotować.
3'
Margarynę
utrzeć.
Dodać zimny
budyń.
Nasza rada: mozna dodać
baka|ie.
w@trdsa&@
w
"Et
3
..:::::ati::.
:
ffiwłłęAT\IA
:ll:':::,,::;
'',
.ś.-
:':ial:
.'ł.
:{'i.h'
]:::
E-t"."*
Ciasto:
1
l
Sposób
przy
rządzania''
Ciasto:
1' Wszystkie
sk'ładniki połapzyć,
zagnieść
ciasto.
2.
Ciasto
zawinap
w fo|ię
i
schłodzic w
lodówce
(ok.
40
minut).
- 2
1
/2
szklanki
m4ki
pszennej
-
szklanka cukru
-
190
g
margaryny
- 3
żółtka
-
1 op.
cukru wanilinowego
(16
g)
- 3
łyżkiśmietany
(18Ą
- 1łyżka
proszku
do.pieczenia
-
2
łyżkikakao
Masa
serowa:
-
3/4
szklanki
cukru
-
3/4
szklanki
mleka
-
3/4
szklanki
oleju
-
1000
g
białego półtłustego sera
-
5
żółtek
- 2
op.
budyniu waniliowego
Masa serowa:
1.
Ser zemlec.
2.
Żółtka uIrzeć
z cukrem' Ucierając dodawać
stopniowo twaróg,
m|eko, o|ej i
budyń.
Sernik ananasowy:
1' Ciasto
wyłoŻyć
do natłuszczonej
b|aszki
o
wymiarach
25
x
40
cm.
2.
WyłoŻyć
masę
Serową.
3.
Piec
ok.45
minut
w
temp. 180'C.
4.
Ga|aretkę
przy
rzalzić
wedłu
g
przepisu
na opakowaniu.
5.
Na ostudzonym cieście ułozyć
p|astry
dt ldt tdDd.
Ponadto:
-
plastry ananasa
-
1 op.
galaretki cytrynowej
-
folia
-
tłuszcz do wysmarowania
blaszki
6'
Za|ac tęzejapą
ga|aretką.
4
,i,
-eŁ.ii;iii:',
Składniki:
Biszkopt
kakaowy:
-
3/4
szklanki
cukru
-
3/4
szklanki
mąki
pszennej
Sposób
przyrządzania:
Biszkopt
kakaowy:
1.
Białka ubić' Dodac cukier
i
nada| ubijać.
jajek
-
1
1/2łyżki
kakao
-
5
-
Masa śmietankowa:
-
500
g
śmietany
(36%)
-
300
g białej
czekolady
-
6
łyżekmleka
1
łyżeczkaproszku
do
pieczenia
2. Dodawać zółtka'
ubijając.
3.
Powo|i
wsypać mąkę' kakao
i
proszek,
wymieszać
4.
Ciasto
w|ać do wysmarowanej
tłuszczem
i
wyłozonej papierem tortownicy o
średnicy
27
cm.
5.
Piec
około
25
minut
w temo.
180.C.
Masa
śmietankowa:
1.
Czeko|adę
potamac. Za|acgorap,ym m|ekiem'
Wvmieszać.
ostudzić.
- 200
g
mlecznej czekolady
-
100
g
gorzkiej czekolady
Masa czekoladowa:
'500
g
śmietany
(36%)
-
6
łyżek
mleka
2'
Smietanę ubic'
wymieszacz
czeko|adą.
Masa czekoladowa:
1' Czekoladę
połamac.
Za|aćgorącym
m|ekiem.
Wymieszać,
ostudzić.
2.
Smietanę
ubić'
wymieszaćz
czeko|adą-
Ponadto:
-
tłuszcz do wysmarowania
blaszki
-
papier
do
pieczenia
Tort
czekoladowy:
1' Biszkopt ostudzic, przekroić
wzd]tuŻ'
2.
Na
jeden
płat
ciasta
wy]toŻyĆ
masę śmietankową
3.
Przykryc
drugim
biszkoptem,
lekko docisnap.
4. Na
biszkopt
wyłozyć masę
czeko|adową.
5.
Udekorować
według
uznania'
1t,:
.
'
*&.....
**
r'
Ę
,
i€...
.
t*'Łlt
:,,,
;.
,
nJ.'
''Ę;
:='",t
'
,
=r;
=,"
:$
:#*
T*reg€gtrW#ffiffiffi.:'
kw@dTnEGl
*
_.*t
TP ,nt
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin