Babeczki z mandarynkami.doc

(22 KB) Pobierz
Babeczki z mandarynkami

Babeczki z mandarynkami

 

na babeczki:

2 szklanki mąki krupczatki

2 żółtka

1 szklanka cukru pudru

2/3 kostki margaryny

2-3 łyżki śmietany (tylko w sytuacji, gdy ciasto będzie szczególnie trudne do wyrobienia)

 

nadzienie :

1 budyń waniliowy

2 szklanki mleka

galaretka pomarańczowa

10-12 dorodnych mandarynek

 

do dekoracji:

1 łyżka posiekanych orzechów

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżka tartej czekolady

 

 

babeczki:

Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzoną margarynę i posiekać całość nożem. Gdy zacznie przypominać konsystencją kaszkę, dodać żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Zdarza się, że ciasto nie chce się kleić- wówczas należy dodać odrobinę śmietany.

Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Pół godziny to wystarczająco długo. Później wylepić nim foremki do babeczek i upiec na złoto. Babeczki wyjąć z foremek jeszcze lekko ciepłe, bo później mogą stawiać opór Ostudzić je do końca.

 

nadzienie:

Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić go do wystudzenia (warto nakryć jego wierzch folią, żeby nie zrobił się "kożuch". Zimnym budyniem napełnić babeczki, ale tylko do 1/3 wysokości.

Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i te właśnie cząstki poukładać na budyniu.

Galaretkę przygotować według zaleceń producenta i ostudzić. Gdy zacznie tężeć zalać nią mandarynki. Odstawić do całkowitego stężenia.

 

dekoracja:

Orzechy, czekoladę i wiórki wymieszać. Delikatnie posypać tą mieszanką wierzch każdej babeczki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin