Babeczki serowe.doc

(21 KB) Pobierz
Babeczki serowe

Babeczki serowe

 

60 g masła,

125 g mąki,

100 g sera (grojer),

3 jajka,

gałka muszkatołowa,

sól, pieprz

 

Utrzeć ser. Stopić masło, posolić, dodać szklankę wody, razem zagotować. Dodawać stopniowo mąkę, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, a gdy ciasto będzie jednolite i o odpowiedniej konsystencji, odstawić z ognia. Dodać żółtka, potem ser i szczyptę utartej gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Kokilki do zapiekania nasmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, położyć ciasto. Piec 25 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku (210°C). Wyjąć z piekarnika, położyć babeczki na talerze, podawać gorące. Babeczki stanowią bardzo elegancki dodatek do mięs typu rostbef lub pieczeń barania.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin