Babka śnieżka.doc

(20 KB) Pobierz
Babka śnieżka

Babka śnieżka

 

Ciasto:

30 dag cukru

15 jajek

20 dag mąki ziemniaczanej

12 dag migdałów

1 cytryna

 

Polewa czekoladowa:

3/4 szklanki mleka

7 dag dobrego ciemnego kakao

1 szklanka cukru

6 dag margaryny

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Żółtka razem z cukrem i ze zmielonymi migdałami utrzeć na krem. Dodać sok z cytryny, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Natychmiast wlać do dużej formy posmarowanej margaryną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 30-40 minut. Mleko + margarynę + kakao + cukier i cukier waniliowy gotować aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Po ostygnięciu wyjąć babkę z formy i oblać ciepłą polewą czekoladową.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin