Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
·
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
składniki:
· 12 średnich pieczarek
· cebula
· pół czerwonej papryki
· 0.75 szkl. kaszy jaglanej
· pół pęczka natki pietruszki
· 2 łyżki oliwy
· 2 łyżki startego żółtego sera
· sól ziołowa
· pieprz świeżo zmielony
· oregano
sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić, nóżki wykroić i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, wraz z pokrojonym nóżkami dodać do cebuli. Smażyć ok. 3 min. Kaszę zalać wodą, ugotować na sypko. Odcedzić i dodać do warzyw. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić gotowym farszem, posypać startym serem i oprószyć odrobiną oregano. Piec ok. 25min w temp. 180st.
tatanka.com