Żur wigilijny.pdf
(
51 KB
)
Pobierz
Żur wigilijny
Składniki
Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól.
Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej
razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba
Sposób przyrządzania
Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody,
przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej
(zakwas można zastąpić litrem gotowego żuru). Z warzyw i
grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać przez sito. Dodać litr zakwasu i
zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Plik z chomika:
sikorka_87
Inne pliki z tego folderu:
Zupa serowa z klopsikami.pdf
(34 KB)
Zupa senatorska.pdf
(39 KB)
Zupa porowo-ziemniaczana z szynką.pdf
(40 KB)
Zupa porowo-selerowa.pdf
(41 KB)
Zupa pomidorowa z papryką.pdf
(32 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta i desery
Ciekawostki i porady
Dania z mięs
Pizze i zapiekanki
Podróże kulinarne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin