pulpety-z-soczewicy.pdf

(81 KB) Pobierz
Pulpety z soczewicy
przepisy.pl
Składniki:
Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 1 sztuka
czerowna cebula - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka - 150 gramów
suszone oregano - 1 łyżeczka
jajko - 1 sztuka
pietruszka - 1 pęczek
10 minut
4 osoby
Łatwe
pomidory z puszki - 400 gramów
oliwa z oliwek - 3 łyżki
Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
- 1
opakowanie
zielona lub brązowa soczewica - 200 gramów
ząbek czosnku - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę
rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
2. Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
3. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko
na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej
wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
4. Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C
piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
5. W międzyczasie połącz sos pomidorowy z produktem Knorr do spaghetti bolognese, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj
kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
6. Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin