Purée z dyni _ Smakołyki Bereniki.pdf

(521 KB) Pobierz
22.10.2015
Purée z dyni | Smakołyki Bereniki
Purée z dyni
Purée z dyni jest bazą wielu wypieków i deserów. W pływa na wilgotność i miękkość ciast, nadaje
im również piękny, żółty kolor. Ma niewiele kalorii oraz dużo cennych witamin i składników
mineralnych, między innymi potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B czy
beta-karoten.
Istnieją różne odmiany dyni, różniące się wielkością, kolorem miąższu czy smakiem, nie jestem
jednak specjalistką w tym temacie, więc skupię się na dwóch, według mnie najpopularniejszych
dyniach: zwyczajnej oraz hokkaido.
Dynia zwyczajna to ta najczęściej spotykana w sklepach, o sporych rozmiarach i jasnej
pomarańczowej barwie. Jej miąższ nie jest tak intensywnie pomarańczowy, ale idealnie nadaje się
do potraw, również dobrze sprawdza się jako purée.
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200px%…
1/6
22.10.2015
Purée z dyni | Smakołyki Bereniki
Dynia hokkaido jest mniejsza, ma gruszkowaty kształt, intensywnie pomarańczową barwę
skórki i miąższu. W nętrze tej dyni jest bardziej mączyste (mniej wodniste), a skórka na tyle
cienka i miękka, że może być przetwarzana razem z miąższem.
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200px%…
2/6
22.10.2015
Purée z dyni | Smakołyki Bereniki
Nie ukrywam, że jestem wielbicielką tej ostatniej odmiany dyni, gdyż ma bardziej zdecydowany
smak, a wypieki z jej dodatkiem - bardziej intensywny kolor. W większości przepisów na blogu
znajdziecie dopisek "purée z dyni hokkaido" lub "gęste purée z dyni". Oznacza to, że użyty w
przepisie składnik nie może być zbyt wodnisty, więc jeśli do przygotowania purée wykorzystacie
inny rodzaj dyni, może zaistnieć potrzeba jego odsączenia z nadmiaru wody, zanim dodacie go
do ciasta.
Samo purée przygotowuje się banalnie prosto. Można to zrobić na kilka sposobów: gotującej w
niewielkiej ilości wody, gotując na parze lub piekąc. Ostatnia opcja jest optymalna, gdyż piekąc
kawałki dyni, zachowujemy nie tylko wszystkie jej wartości odżywcze, ale i otrzymujemy
najbardziej intensywny i wyrazisty smak.
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200px%…
3/6
22.10.2015
Purée z dyni | Smakołyki Bereniki
Purée z dyni
Składniki:
dowolna ilość dyni
W ykonanie:
- dynię umyć, oczyścić, przekroić
- łyżką wydrążyć miękki środek wraz z pestkami
- dynię pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki
- kawałki dyni ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec w
180 stopniach do miękkości
- w zależności od wielkości kawałków i rodzaju użytej dyni, może to trwać 30-40 minut, a nawet
ponad 60 minut, miękkość najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem
- miękką dynię wyjąć z piekarnika, odkryć, żeby odparowała
- ostygnięte kawałki dyni obrać ze skórki (jeśli jest to dynia hokkaido, nie ma takiej potrzeby) i
rozdrobnić widelcem lub blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sitko
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200px%…
4/6
22.10.2015
Purée z dyni | Smakołyki Bereniki
Gotowe purée można od razu wykorzystać do ciasta lub innych potraw, przełożyć do pojemnika
lub słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić
w woreczkach lub małych pojemnikach.
Ja stosuję ostatnią opcję, dzięki temu w razie chęci skorzystania z purée, mam odmierzoną ilość,
którą wyjmuję odpowiednio wcześniej z zamrażarki. Ten sposób pozwala cieszyć się dynią przez
cały rok.
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200px%…
5/6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin