A. Lasota-Moskalewska - Podstawy Archeozoologii.pdf
(
11932 KB
)
Pobierz
Alicja Lasota-Moskalewska
PODSTAWY
ARCHEOZOOLOGO
Szczątki ssaków
_____________________
Wydawnictwo Naukowe PWN
Warszawa 1997
PRZEDMOWA
W 1990 roku Instytut Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego wprowadził do
programu studiów archeozoologię. Stała się ona przedmiotem wykładów, ćwiczeń
praktycznych, a ponadto zostały obronione już pierwsze prace magisterskie z tej
dziedziny.
Wobec dużej liczby studentów zainteresowanych archeozoologią uważałam za
wskazane opracowanie dla nich podręcznika. Przedstawiam w nim wiedzę o szczą
tkach zwierzęcych, ich charakterystykę, metody badawcze, możliwości wykorzys
tania ich wartości źródłowej. Podręcznika takiego nie ma dotychczas w Polsce. Na
świecie podręczniki tego typu są nieliczne. W podręczniku pominęłam bardzo
szerokie zagadnienie pochodzenia i kształtowania się form morfologicznych zwie
rząt domowych, gdyż w piśmiennictwie światowym poświęcono im już kilka
wartościowych monografii.
Wszystkie omawiane w podręczniku zagadnienia ilustrowane są przykładami
z materiałów pochodzących z terenu Polski łub ze środkowej Europy. Tylko
niewiele odniesień dotyczy innych regionów świata. Większość zagadnień odnosi
się do zwierząt hodowanych przez człowieka w przeszłości, a więc przykłady
pochodzą głównie z okresów od neolitu do średniowiecza.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów archeologii. Mam nadzieję, że
przyda się również archeologom, którzy ukończyli studia jeszcze przed wprowa
dzeniem archeozoologii jako przemiotu nauczania. Może się także przydać anato
mom podejmującym się identyfikacji i opracowania zwierzęcych materiałów wyko
paliskowych.
Warszawa, październik 1995 r.
Autorka
SPIS TREŚCI
I.
II.
ZA K R E S I H ISTO R IA A R C H E O Z O O L O G II
SZC Z Ą TK I I ICH C H A R A K TE R YSTY K A
1. Typy szczątków 11
1.1. Szczątki pokonsumpcyjne 11
1.2. Szczątki zwierząt ofiarnych 15
1.3. Wyroby z surowca pochodzenia zwierzęcego
2. Miejsca występowania szczątków 42
3. Stan zachowania szczątków 46
4. Eksploracja szczątków zwierzęcych 48
U
9
21
III.
M ETO D Y B A DA W CZE
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
50
50
Identyfikacja zoologiczna makro- i mikroskopowa
Identyfikacja anatomiczna 104
Określanie wieku 119
Określanie sezonu 131
Osteometria 134
Ocena płci 150
Obliczanie wysokości w kłębie 155
Określanie typu morfologicznego 158
Ocena zmian patologicznych 164
Ocena śladów na kościach 171
184
IV.
ILO ŚCIO W A O CENA S ZC Z Ą TK Ó W
1.
2.
3.
4.
5.
Globalna liczba szczątków 184
Liczba osobników 187
Najmniejsza liczba osobników 187
M etoda wagowa 188
Analizy porównawcze 190
7
V.
M ETODY IN TER P R ETA CJI
1.
2.
3.
4.
5.
Skład gatunkowy 195
Skład anatomiczny 201
Ocena morfologii 205
Analiza wieku 213
Analiza płci 218
195
ROZDZIAŁ
VI.
W ARTO ŚĆ ŹRÓDŁOW A SZCZĄ TK Ó W ZW IER Z ĘCYCH
225
PODSTAW OW E PODRĘCZN IKI I KSIĄŻKI
PIŚMIENNICTWO CYTOW ANE
INDEKS
230
226
ZAKRES
I HISTORIA ARCHEOZOOLOGII
Archeozoologia jest dziedziną wiedzy łączącą w sobie elementy nauk przyrodni
czych i humanistycznych. Zajmuje się zwierzętami, ale tylko tymi, które wyko
rzystywał człowiek w pradziejach. Głównym celem na wszystkich etapach wyko
rzystywania zwierząt było niewątpliwie pozyskiwanie mięsa. Przystosowanie prze
wodu pokarmowego do spożywania i trawienia mięsa prawdopodobnie występo
wało już we wczesnym okresie ewolucji człowieka. Wskazuje na to zarówno
budowa zębów, jak i mięsożerność małp człekokształtnych. Pierwszym źródłem
większej ilości mięsa mogły być zwierzęta padłe, następnie zwierzęta złowione
i upolowane, a wreszcie zwierzęta udomowione i hodowane. Niezależnie od sposo
bów zdobywania większej masy mięsa, człowiek zawsze stosował zbieractwo
zwierząt zarówno kręgowych, jak i bezkręgowych.
Wykorzystywanie zwierząt przez człowieka nie ograniczało się wyłącznie do
pozyskiwania mięsa. Człowiek nauczył się robić użytek także ze skór, kości,
zębów, ścięgien, jelit, żołądka i sierści. Wielką wartość miały też produkty
pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko i nawóz. Zwierzęta były wykorzys
tywane jako siła pociągowa i środek lokomocji. Były także składane jako ofiary
lub same były obiektami kultu. Były też motywem w sztuce od kilkudziesięciu
tysięcy lat.
Kontakty człowieka ze zwierzętami przybierały odmienną formę w różnych
okresach i u różnych grup ludzkich. Badanie zróżnicowania kulturowego w tej
dziedzinie jest jednym z zadań archeozoologii.
Drugim zadaniem jest ustalenie, w jakim stopniu i w jakiej formie wpływ
człowieka odbił się na cechach biologicznych zwierząt udomowionych, a więc
najściślej z człowiekiem związanych. Wpływ ten mógł być wynikiem celowego
działania lub być niezamierzony, ale zawsze był skutkiem postępowania człowieka
ze zwierzętami.
Podstawowym i nadrzędnym zadaniem archeozoologii jest uzyskanie odpowie
dzi na pytanie, jaką rolę odgrywały zwierzęta w rozwoju kulturowym człowieka.
9
Początki archeozoologii datuje się na drugą połowę XIX wieku. Za pierwszego
archeozoologa na świecie uważa się szwajcarskiego anatoma L. Rutimeyera.
W 1860 roku opublikował on swoją pierwszą pracę z tej dziedziny. Praca ta,
a także następne wyznaczyły na długo kierunki badań archeozoologicznych.
W Polsce, niewiele później, bo w latach osiemdziesiątych XIX wieku, powstały
pierwsze prace o szczątkach zwierzęcych. Godfryd Ossowski w 1881 roku opub
likował analizę materiałów zoologicznych z grobów kultury pomorskiej. Następne
lata przyniosły wyniki badań nad kośćmi zwierzęcymi z jaskiń w okolicach
Krakowa i Ojcowa (badania A. Ślósarskiego w pracy Roemera, 1883; Ossowski,
1885). Te pionierskie prace nie znalazły właściwego oddźwięku wśród archeo
logów. Dopiero w XX wieku zaczęto gromadzić szczątki zwierzęce pochodzące
z wykopalisk i oddawać do ekspertyzy specjalistom. W miarę upływu czasu
w obrębie archeozoologii wykształciły się różne specjalizacje. Jedni specjaliści
zajmują się szczątkami szkieletów ssaków, inni ptaków lub ryb. Odrębną specjal
nością jest badanie skór lub włosów, z których utkane były tkaniny. Niezależnym
działem archeozoologii jest badanie przedstawień figuralnych zwierząt.
ROZDZIAŁ
SZCZĄTKI
I ICH CHARAKTERYSTYKA
Obiektem badań archeozoologii są szczątki zwierzęce odkrywane w trakcie wyko
palisk archeologicznych.
Przez określenie „szczątki zwierzęce” rozumie się wszystkie możliwe elementy
ciała zwierzęcego, a więc kości, zęby, rogi, kopyta, pazury, skóry, sierść, pióra,
łuski, pancerze, muszle. Archeozoologia bada także produkty zwierzęce, na przy
kład odchody. Przedmiotem badań są też ślady pozostawione przez zwierzęta.
Mogą to być odciski łap lub utrwalone ślady działalności zwierząt, na przykład
ślady gryzienia.
Ze względu na zainteresowanie człowieka najliczniejsze w materiałach pradzie
jowych są szczątki ssaków, a ze względu na łatwość przetrwania w ziemi — kości
i zęby.
Szczątki ssaków dzielą się na różne typy w zależności od tego, jak były
traktowane przez człowieka.
11.1. TYPY SZCZĄTKÓW
11.1.1. Szczątki pokonsumpcyjne
Szczątkami najczęściej spotykanymi w archeozoologii są szczątki pokonsumpcyj
ne. Znajduje się wśród nich całe kości oraz fragmenty. Całe kości najczęściej
pochodzą z nieatrakcyjnych kulinarnie części ciała, na przykład z dalszych odcin
ków kończyn. Kości z atrakcyjnych części tuszy są we fragmentach, co jest jedną
z cech rozpoznawczych tego typu szczątków. Fragmenty mogą być duże lub małe.
Występowanie wyłącznie dużych fragmentów pozwala twierdzić, że mięso, a z nim
kości nie były intensywnie dzielone. Z jednej strony wiąże się to z dostatkiem mięsa,
a z drugiej — z techniką przygotowywania posiłków.
11
Plik z chomika:
WMatrixie
Inne pliki z tego folderu:
A. Mangin - Człowiek i zwierzę T.2.pdf
(49797 KB)
A. Mangin - Człowiek i zwierzę T.1.pdf
(41948 KB)
J. Balerstet - Podstawy ewolucjonizmu (2001).pdf
(81734 KB)
A. Mangin - Człowiek i zwierzę T.3.pdf
(35573 KB)
A. Lasota-Moskalewska - Podstawy Archeozoologii.pdf
(11932 KB)
Inne foldery tego chomika:
Aleksander Krawczuk - Pisarze Historyczni - Historia, Archeologia
Archeologia - Historia, Archeologia, Antropologia
Bogusław Wołoszański - Pisarze Historyczni - Historia, Archeologia
Henryk Pająk - Pisarze Historyczni - Historia, Archeologia
HISTORIA
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin