Korzenne muffiny gruszkowe z prażoną kaszą jaglaną.txt

(1 KB) Pobierz
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mški (jedna białej
druga razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
kopiasta łyżeczka tartego wieżego imbiru
1 szklanka puree z gruszki*
1 jajko
1 szklanka malanki
4 łyżki topionego masła
1/2 szklaki bršzowego cukru

sposób przygotowania:
Kaszę jaglanš wysypać na suchš blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 
200 stopni C. Kasze prażymy około 5 minut, mieszajšc od czasu do czasu, 
by zrumieniła się równomiernie. Gdy nabierze jasnobršzowego koloru wycišgamy i studzimy. 
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki z przyprawami, oprócz cukru.
 Dodajemy prażonš kasze jaglanš. W drugiej misce, mieszamy jajko, puree z gruszki,
 malankę cukier, masło oraz imbir. Łšczymy ze sobš zawartoć obu misek, 
szybko i niezbyt dokładnie. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do każdej ciasta tak by sięgało 
do 2/3 wysokoci formy. Pieczemy około 30 min do suchego patyczka w piekarniku 
rozgrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy na kratce. * 2 gruszki obieramy,
 kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze do miękkoci, następnie miksujemy blenderem na puree.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin