1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mški (jedna białej druga razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kopiasta łyżeczka tartego wieżego imbiru 1 szklanka puree z gruszki* 1 jajko 1 szklanka malanki 4 łyżki topionego masła 1/2 szklaki bršzowego cukru sposób przygotowania: Kaszę jaglanš wysypać na suchš blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Kasze prażymy około 5 minut, mieszajšc od czasu do czasu, by zrumieniła się równomiernie. Gdy nabierze jasnobršzowego koloru wycišgamy i studzimy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki z przyprawami, oprócz cukru. Dodajemy prażonš kasze jaglanš. W drugiej misce, mieszamy jajko, puree z gruszki, malankę cukier, masło oraz imbir. Łšczymy ze sobš zawartoć obu misek, szybko i niezbyt dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do każdej ciasta tak by sięgało do 2/3 wysokoci formy. Pieczemy około 30 min do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy na kratce. * 2 gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze do miękkoci, następnie miksujemy blenderem na puree.
Audiobooki2.pl