Kotlety sojowe
Składniki:
• 400 g soi• 4 duże cebule• 2 jajka• 3 ząbki czosnku• 1 jabłko• 3 bułki razowe• 1 łyżka suszu warzywnego• bułka tarta • sól• pieprz, 1łyżka liści kolendry
Wykonanie:
1. Soję opłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do napęcznienia.2. Gotujemy z suszem warzywnym około 2 godzin do miękkości i studzimy.3. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na złoty kolor. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach.4. Mielimy soję, cebulę i jabłko. Dodajemy sól, pieprz, czosnek, kolendry, jajka, namoczoną bułkę i wyrabiamy na jednolitą masę.5. Formuję w dłoniach kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor obie strony.
tatanka.com