Zapiekana kasza gryczana z warzywami.docx

(13 KB) Pobierz

Zapiekana kasza gryczana z warzywami

 

 

Składniki:

·         1 szklanka kaszy gryczanej

·         1 łyżeczka papryki wędzonej

·          1papryka zielona

·         2szklanki fasolki szparagowej żółtej

·         1cukinia

·         2 łyżki oliwa z oliwek

·         200 gram maślaków mrożonych

·         1 łyżka natki pietruszki

·          sól, pieprz ziołowy

Składniki na sos:

·         250 ml przecieru pomidorowego

·         1 duża cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 marchewka

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         2 łyżki pokrojonych oliwek

·         1 łyżka ziół prowansalskich

·         sól

Szklankę kaszy gryczanej gotujemy w 2 szklankach wody przez ok 15 minut. W międzyczasie kroimy paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa i grzyby przesypujemy do miski, dolewamy oliwę, dodajemy przyprawy, na końcu przesypujemy ugotowaną na sypko kaszę i mieszamy razem. Warzywa z kaszą przesypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 5-10 minut (piekarnik najlepiej ustawić na tryb opiekania z góry). Kiedy warzywa i kasza będą ładnie spieczone, wyjmujemy je z piekarnika.

Sos:

W rondelku smażymy na oliwie skrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, następnie zalewamy je pomidorami i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę. Sos gotujemy przez jakieś 10 minut, aż marchewka będzie miękka, następnie miksujemy go blenderem na gładką masę- jeśli wychodzi za gęsty, można dodać trochę wody. Na koniec przyprawiamy go solą i ziołami prowansalskimi, dodajemy oliwki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin