Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem
Składniki
· 1 bakłażan
· 3-4 ziemniaki
· 2 cebule
· 7 pieczarek
· Garść zielonych oliwek
· oregano
· 300 ml śmietany
· 2 jajka
· Sól
· pieprz
· oliwa do smażenia
· żółty ser do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 5-7 min. Odcedzić i wystudzić.Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok 1 godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.Bakłażan przyrumienić na patelni z obu stron. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Pieczarki pokroić w talarki i poddusić. Oliwki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym nasmarować oliwą dno i ułożyć warstwami ziemniaki, bakłażan, pieczarki, cebulę, posypać przyprawami i polać trochę śmietanką wymieszaną z jajkiem i czosnkiem i znów ułożyć warstwę ziemniaków, bakłażana, pieczarki, cebulę i posypać oliwkami. Znów posypać przyprawami i polać resztą śmietanki. Wierzch posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika 200’ C i piec 1 godzinę.
tatanka.com