Zapiekanka z bakłażana i ziemniaka.docx

(13 KB) Pobierz

    Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem

 

Składniki

·         1 bakłażan

·         3-4 ziemniaki

·         2 cebule

·         7 pieczarek

·         Garść zielonych oliwek

·         oregano

·         300 ml śmietany

·         2 jajka

·         Sól

·         pieprz

·         oliwa do smażenia

·         żółty ser do posypania

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 5-7 min. Odcedzić i wystudzić.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok 1 godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
Bakłażan przyrumienić na patelni z obu stron. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Pieczarki pokroić w talarki i poddusić. Oliwki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym nasmarować oliwą dno i ułożyć warstwami ziemniaki, bakłażan, pieczarki, cebulę, posypać przyprawami i polać trochę śmietanką wymieszaną z jajkiem i czosnkiem i znów ułożyć warstwę ziemniaków, bakłażana, pieczarki, cebulę i posypać oliwkami. Znów posypać przyprawami i polać resztą śmietanki. Wierzch posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika 200’ C i piec 1 godzinę.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin