Wersja1.
Główną zasadą przygotowania Gomasio jest stosunek soli do ziaren 1:10. Do Gomasio można dodać np. siemię lniane – prażymy je na osobnej patelni (pod przykryciem, bo strzela!) i dodajemy do soli i sezamu. Wówczas proporcje powinny wyglądać następująco:
· 10 łyżeczek sezamu
· 10 łyżeczek siemienia lnianego – prażymy dosłownie kilka sekund, aby nie stracić cennych kwasów omega-3
· 2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
*************************************************************************
Wersja 2.
Gomasio – płaską łyżkę soli prażymy na suchej patelni przez kilka minut, do czasu zmiany barwy na lekko złoty. To samo robimy z 12 łyżkami niełuszczonego sezamu lub siemienia lnianego, albo robimy mieszankę z 6 łyżek sezamu i 6 siemienia. Kiedy prażone nasiona zaczną wydzielać przyjemny zapach (po 4-6 min.), przerywamy prażenie, wsypujemy do makutry i ucieramy z wcześniej uprażoną solą drewnianą pałką, aż połowa nasion będzie utarta na proszek, a połowa zostanie w całości. W kuchni naturalnej gomasio (nazywane również sezamową solą) używa się zamiast soli praktycznie do wszystkich dań i potraw.
tatanka.com