Risotto z pieczarkami.docx

(10 KB) Pobierz

Risotto z pieczarkami

 

Składniki:
ok. 30 dag ryżu do risotto

2 duże czerwone papryki
12 dojrzałych pieczarek 10 kozaków
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
ok. 1 litra bulionu warzywnego
posiekany szczypiorek
1 czubata łyżka masła
olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Bulion podgrzać. Pieczarki umyć i pokroić (odciąć ogonki i posiekać, a kapelusze przekroić na pół i pokroić w plasterki). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
W rondlu (wysokiej patelni) rozgrzać tłuszcz (masło z olejem) wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się lekko szklisty (zacznie zmieniać kolor). Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą. Wtedy dodać pieczarki i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić.
Wlać  pierwszą porcję gorącego bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać chochlę bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać twardość ziarenek). Pod koniec dodać resztę czosnku, masło i szczypiorek. Konsystencja powinna pozostać półpłynna.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin