Strzępki z boczniaka 3.docx

(12 KB) Pobierz

           Strzępki z boczniaków

500 g boczniaków
1 mała pietruszka
1 mała marchewka
¼ dużego selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
2 litry wody
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju

Przygotowanie:

1.   Bocz­nia­ki oczy­ścić sta­ran­nie pa­pie­ro­wym ręcz­ni­kiem, po­kro­ić w pa­secz­ki. Mar­chew, pie­trusz­kę i seler obrać i po­kro­ić w drob­ną kost­kę, ce­bu­lę drob­no po­sie­kać.

2.   Na dnie du­że­go garn­ka roz­grzać olej, dodać po­kro­jo­ne wa­rzy­wa i grzy­by wraz z li­ść­mi lau­ro­wy­mi i zie­lem an­giel­skim i dusić przez 15 minut na nie­du­żym ogniu.

3.   Kiedy wa­rzy­wa się pod­du­szą wsy­pać po­zo­sta­łe przy­pra­wy oraz wodę z ły­żecz­ką soli. Go­to­wać pod przy­kry­ciem ko­lej­ne 15 – 20 minut do czasu, aż wa­rzy­wa będą mięk­kie. Na ko­niec do­pra­wić do smaku solą i czar­nym pie­przem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin