Strzępki z boczniaków
500 g boczniaków1 mała pietruszka1 mała marchewka¼ dużego selera1 cebula2 liście laurowe3 ziela angielskie½ łyżeczki imbiru¼ łyżeczki gałki1 łyżeczka majeranku½ łyżeczki lubczyku2 litry wodysól i czarny pieprzkilka łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Boczniaki oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
2. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu.
3. Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
tatanka.com