Majonez słonecznikowy
Składniki:
· 1 szklanka ziaren słonecznika
· 3/4 szklanki oleju
· 1,5 łyżki octu jabłkowego
· 1,5 łyżeczki musztardy
· 3 łyżeczki ksylitolu
· 1 łyżeczka soli
· 5 łyżek gorącej wody
· 0,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
Zaczynamy od przygotowania ziaren słonecznika. Słonecznik wsypujemy do naczynia i zalewamy go wrzątkiem tak, żeby ponad słonecznikiem był jeszcze 1cm wody. Słonecznik odstawiamy na kilka godzin- ja mu dałam ok 5h. Po tym czasie odsączamy słonecznik i przesypujemy go do wysokiego naczynia łącznie ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz wody. Następnie miksujemy wszystko, nie żałując czasu, aż konsystencja stanie się gładka i mało „chropowata”. Następnie dolewamy po łyżce gorącej wody (studzony kilka minut wrzątek) i miksujemy, aż wszystko się ze sobą połączy i powstanie zwarta masa.
tatanka.com