Majonez słonecznikowy.docx

(12 KB) Pobierz

 

Majonez słonecznikowy

 

 

Składniki:

·         1 szklanka ziaren słonecznika

·         3/4 szklanki oleju

·         1,5 łyżki octu jabłkowego

·         1,5 łyżeczki musztardy

·         3 łyżeczki ksylitolu

·         1 łyżeczka soli

·         5 łyżek gorącej wody

·         0,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego

 

 

Zaczynamy od przygotowania ziaren słonecznika. Słonecznik wsypujemy do naczynia i zalewamy go wrzątkiem tak, żeby ponad słonecznikiem był jeszcze 1cm wody. Słonecznik odstawiamy na kilka godzin- ja mu dałam ok 5h. Po tym czasie odsączamy słonecznik i przesypujemy go do wysokiego naczynia łącznie ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz wody. Następnie miksujemy wszystko, nie żałując czasu, aż konsystencja stanie się gładka i mało „chropowata”. Następnie dolewamy po łyżce gorącej wody (studzony kilka minut wrzątek) i miksujemy, aż wszystko się ze sobą połączy i powstanie zwarta masa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin