Sos Królewski z shiitake.docx

(11 KB) Pobierz

Królewski sos z shiitake: 

 


 

Składniki:

 

 0,1 kg grzybów shiitake, 

olej lub oliwa z oliwek, 

1/2 szklanki wody, czosnek, 

1 łyżeczka pokrojonego imbiru, 

1 por pokrojony w krążki,

 tymianek, majeranek, zielona pietruszka,

 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów,

 1 łyżka nasion sezamu, sól, pieprz, miód

 

 

 

Przygotowanie: 

 

Grzyby pokroić w plastry, podsmażyć na oleju, dodać por pokrojony w paski, czosnek, imbir, dodać wodę, dusić do miękkości , dodać przyprawy, orzechy i nasiona sezamu, na koniec rozmieszać mąkę w wodzie i  dodać do sosu, chwilę gotować, doprawić do smaku. 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin