Sos z opieniek 2.docx

(11 KB) Pobierz

Sos grzybowy z opieniek 2

 

Składniki:

ok. 20 dag świeżych opieniek
1 mała cebula
4 łyżki masła
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz
 

Wykonanie:


Umyte dokładnie grzyby pokroić w plasterki.
Zalać je gotującą się wodą (ok. 1l), blanszować przez 1 minutę, odcedzić.
Ponownie zalać gotującą się wodą (wody tyle tylko by grzyby przykryła) i blanszować 1 minutę, odcedzić.
Znów po raz trzeci zalać gotującą się wodą, ale niewielką ilością, tyle tylko, żeby grzyby były ledwie przykryte wodą. Teraz już nie odcedzać, tylko dodać 2 łyżki  masła i dusić kilka minut.
Gdy woda prawie całkiem wyparuje, dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną bardzo drobniutko cebulę, ostrożnie (nie za dużo!) posolić, dodać troszkę mielonego pieprzu, dusić parę minut.W razie potrzeby uzupełniać gorącą wodą.
Następnie dodać śmietanę, wymieszać, zagotować.
Przykryć, po 10-15 minutach sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.
Podawać do mięs, kasz, gotowanych jarzyn, klusek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin