ciecierzyca na ostro smażona z pieprzem.doc

(134 KB) Pobierz

CIECIERZYCA NA OSTRO SMAŻONA Z PIEPRZEM

http://3.bp.blogspot.com/-ryo_-OfwoMU/UPyO1bG24vI/AAAAAAAADug/8VVOKuh8Lwc/s640/DSC04106.jpg
Przepis wg książki na 4 porcje, jeśli chodzi o mnie to spokojnie najeść się może 6 osób :)
 

SKŁADNIKI:
2 łyżki marynaty
2 puszki ciecierzycy ( po 300 g każda ) 
2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie paski
w orginalnym przepisie annabel langbein jest szpinak, z powodu jego braku użyłam mrożonej fasolki ;) 

MARYNATA:
do miski wrzucamy 6 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, łączymy z sokiem z 2 cytryn i skórką z jednej cytryny, dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki chili i drobno starty imbir, wlewamy pół szklanki oliwy z oliwek- mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez 30 sekund podsmażamy na średnim ogniu kmin rzymski- 2 łyżki , kurkumę- 2 łyżeczki, paprykę w proszku- 2łyżeczki i cynamon - 2 laski. 
Wlewamy przygotowaną mieszankę przypraw z sokiem z cytryny i gotujemy na ogniu jeszcze 30-40 sekund. Dopiero po odstawieniu dodajemy - sól- 2 łyżeczki, pieprz- pół łyżeczki, cukier- 2 łyżeczki. Czekamy aż ostygnie. 

Marynatę trzymamy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Można ją w ten sposób przechowywać przez kilka tygodni.

WYKONANIE:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki marynaty, wsypujemy 2 puszki ciecierzycy i 2 czerwone papryki, pokrojone w paski, smażymy warzywa i dodajemy fasolkę. Przybieramy świeżą kolendrą.
Szczerze mówiąc lepiej nie żałować oliwy. Moje danie wyszło trochę suche, bo chciałam zrobić jak najbardziej dietetyczne jedzonko, ale to wyszlo już przy stole, a później nie miałam już co dosmaczać bo prawie wszystko znikło ;) 

SMACZNEGO !!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin