CIECIERZYCA NA OSTRO SMAŻONA Z PIEPRZEM
Przepis wg książki na 4 porcje, jeśli chodzi o mnie to spokojnie najeść się może 6 osób :)
SKŁADNIKI:2 łyżki marynaty2 puszki ciecierzycy ( po 300 g każda ) 2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie paskiw orginalnym przepisie annabel langbein jest szpinak, z powodu jego braku użyłam mrożonej fasolki ;) MARYNATA:do miski wrzucamy 6 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, łączymy z sokiem z 2 cytryn i skórką z jednej cytryny, dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki chili i drobno starty imbir, wlewamy pół szklanki oliwy z oliwek- mieszamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez 30 sekund podsmażamy na średnim ogniu kmin rzymski- 2 łyżki , kurkumę- 2 łyżeczki, paprykę w proszku- 2łyżeczki i cynamon - 2 laski. Wlewamy przygotowaną mieszankę przypraw z sokiem z cytryny i gotujemy na ogniu jeszcze 30-40 sekund. Dopiero po odstawieniu dodajemy - sól- 2 łyżeczki, pieprz- pół łyżeczki, cukier- 2 łyżeczki. Czekamy aż ostygnie. Marynatę trzymamy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Można ją w ten sposób przechowywać przez kilka tygodni.WYKONANIE:Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki marynaty, wsypujemy 2 puszki ciecierzycy i 2 czerwone papryki, pokrojone w paski, smażymy warzywa i dodajemy fasolkę. Przybieramy świeżą kolendrą. Szczerze mówiąc lepiej nie żałować oliwy. Moje danie wyszło trochę suche, bo chciałam zrobić jak najbardziej dietetyczne jedzonko, ale to wyszlo już przy stole, a później nie miałam już co dosmaczać bo prawie wszystko znikło ;) SMACZNEGO !!!
tatanka.com