PATISONY FASZEROAWNE KASZĄ JĘCZMIENNĄ Z KUKURYDZĄ.pdf

(1475 KB) Pobierz
08.12.2013
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
PATISONY FASZEROAWNE KASZĄ JĘCZMIENNĄ Z KUKURYDZĄ...
Blox.pl
Radio
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
14 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
w egannerd
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
wegannerd
www.wegannerd.blogspot.com
www.facebook.com/WeganNerd
wegannerd
Blog pisze
wegannerd
37257
98
34
03.08.2013 01:28
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
PATISONY FASZEROAWNE KASZĄ JĘCZMIENNĄ Z
KUKURYDZĄ...
0
Lubię to!
0
Patison. Bardzo pocieszne warzywo. Niedość, że ma uroczą nazwę, cudny
wygląd to i smakiem zachwyci każdego.
Najprostszym sposobem na patisona jest ugotowanie małych owoców w
osolonej wodzie. Innym sposobem na skonsumowanie tej śmiesznej jarzyny są
kotlety z patelni albo grilla. Mnie spodobał się inny popularny sposób
wykorzystania patisona. Jego nie duże, bo wielkości pięści, owoce
nafaszerowałam drobną kaszą jęczmienną i świeżą kukurydzą. Całość dzięki
kukurydzy jest delikatnie słodka. By złamać ten smak nie zapomnij lekko posolić
patisony w środku i dodać trochę pieprzu dla ostrości. Do tego lekki sos na bazie
rukoli z oliwą. Słodkie kwiaty nasturcji i piękny obiad gotowy.
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/08/patisony_faszeroawne_kasza_jeczmienna_z_kukurydza_/1
1/3
08.12.2013
PATISONY FASZEROAWNE KASZĄ JĘCZMIENNĄ Z KUKURYDZĄ...
6 patisonów
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
kolba kukurydzy
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
wieże oregano
oliwa
♥ Ugotuj 3/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej. Pęcak będzie raczej za duży. Ostudź
kaszę i przełóż do miski.
♥ Odkrój zielone części dymki. Cebulę posiekaj drobno. Wrzuć na patelnię z dodatkiem
oliwy i lekko zarumień warzywo.
♥ Dodaj rumianą cebulę do kaszy.
♥ Zielone części dymki posiekaj drobno i wsyp do miski.
♥ Kolbę kukurydzy oczyść z zielonych liści.
♥ Zetnij z niej ziarna. Najlepiej jest oprzeć kukurydzę o deskę do krojenia i trzymać kolbę
na pionowo. Użyj ostrego noża. Krój tuż przy nasadzie ziaren, trzymając nóż lekko pod
kątem.
♥ Dodaj kukurydzę do miski.
♥ Czosnek zgnieć nożem, obierz i drobno posiekaj. Dodaj do farszu.
♥ Całość posól i popieprz do smaku.
♥ Dodaj świeże listki oregano.
♥ Dodaj około łyżkę oliwy.
♥ Wszystko dobrze wymieszaj.
♥ Patisony umyj.
♥ Przekrój na 3/4 wysokości.
♥ Weź łyżeczkę do herbaty i wydrąż środek usuwając nasionka.
♥ Pędzlem spożywczym lekko otłuść patisony w środku oliwą oraz lekko posól.
♥ Załaduj każdego patisona odpowiednią ilością farszu.
♥ Przykryj odciętą częścią.
♥ Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
♥Naczynie do zapiekania minimalnie otłuść oliwą lub obłóż papierem do pieczenia.
♥ Piecz do póki patisony pięknie się nie zarumienią!
♥ Podawaj z delikatnym sosem z rukoli, peso lub świeżą sałatką. Sos garść
rukoliszczypta soli morskiejchlust oliwy z oliwek
♥ Składniki umieść w naczyniu, w którym będziesz blendować lub kielichu blendera.
Zmiksuj na delikatny zielone sos.
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/08/patisony_faszeroawne_kasza_jeczmienna_z_kukurydza_/1
2/3
08.12.2013
PATISONY FASZEROAWNE KASZĄ JĘCZMIENNĄ Z KUKURYDZĄ...
Zobacz więcej:
kukurycza, patisony, wegańskie
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
wegannerd.
ZOBACZ TAKŻE
Pesto z jarmużu i suszonych
grzybów
Jesienią i zimą w Polskiej kuchni rządzą bulw y.
Wszędobylskie ziemniaki, klasyczna marchew ...
12 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/readeat
Truflowy Torcik z gruszką na
piernikowym spodzie
Nie uciekam, nie chow am się, nie udaję, że
św ięta mnie nie obchodzą i nie tw ierdzę, że
koniec listop...
10 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
Chleb z garnka
Od kilku dni z rzędu piekę chleb z garnka,a
w szystko dlatego, że Piotrkow i ostatnio zdarza
się zapom...
10 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/straga
Sok ananasowo - imbirowy
Św ieży sok z ananasa z dodatkiem imbiru!
Przepis banalny, ale połączenie jest niesam...
10 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/spraw dzonakuchn
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/08/patisony_faszeroawne_kasza_jeczmienna_z_kukurydza_/1
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin