SAŁATKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ.doc

(824 KB) Pobierz
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Pyszna sałatka, kolorowa i smaczna, soczysta i pełna witamin. Bardzo smakowała moim gościom.

 

Składniki:

- 1 pierś kurczaka

- 1 puszka kukurydzy

- spora garść żółtej fasolki szparagowej

-  zielona cebulka

- pęczek rzodkiewki

- 1/2 papryki najlepiej pomarańczowej

- sól i pieprz

- 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Ugotować pierś kurczaka, ostudzić i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na 2cm kawałki.Rzodkiewki, pokroić w słupki,cebulkę drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem,dodać kukurydzę odsączoną z zalewy, doprawić solą i pieprzem. Na koniec skropić sałatkę oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej przygotować na godzinę lub dwie przed podaniem, aby składniki się ''przegryzły''.

 

 

Sałatka z kurek i fasolki szparagowej

Dołączona grafika

Składniki:
25 dag małych kurek,
pół kg fasolki szparagowej,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
ząbek czosnku,
pęczek natki pietruszki,
łyżka octu balsamicznego,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?
Z fasolki poodcinać końcówki i przekroić ją na pół.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w słupki.
Kurki wraz z cebulą usmażyć na patelni z łyżką masła.
Dodać paprykę i pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać fasolkę szparagową, pokrojoną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać oliwą i octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno (jak kto lubi).

 

 

Sałatka Nicejska

Treściwa i bardzo smaczna sałatka.

 

Składniki
250 g zielonej fasolki szparagowej(daję mrożoną)
4 pomidory
4 jajka
krucha sałata (ja dałam lodową)
czerwona papryka
świeży ogórek
czerwona cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka filetów anchois

kilka łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
duża szczypta soli
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy francuskiej 

Picture

Fasolkę gotujemy, pozostawiamy do ostudzenia. 
Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidory i jajka kroimy w ósemki. Cebulę, ogórek i paprykę w plasterki. Wszystkie składniki układamy na dużym półmisku, na środek wykładamy tuńczyka, a na wierzch fileciki anchois. Całość polewamy sosem. 

 

 

 

sałata z kurczakiem, serem i fasolką szparagową

Od dziś u mnie akcja MŻ! Mam nadzieję, że na dniu dzisiejszym się nie skończy… Na inaugurację ta sałata, którą zjadłam na obiad. No dobrze- ser mogłabym sobie darować, ale przecież nie można od razu przechodzić na głodówkę, prawda? ;p

W gazetowej wersji przepisu „sałatka bawarska”. Nie zamieściłam tej nazwy w nazwie, bo nieco ją zmodyfikowałam, chociażby dodając mięso.

Składniki:

- pierś z kurczaka;

- ok 30 dag mrożonej fasolki szparagowej;

- mieszanka sałat- połowa opakowania;

- kawałek żółtego sera;

- czerwona cebula (ja zamieniłam ją na kupiony dziś na bazarku szczypiorek);

- oliwa;

- przyprawa do kurczaka;

DRESSING:  łyżka oliwy+ łyżeczka musztardy+ łyżeczka miodu+ łyżeczka białego octu winnego+ łyżeczka suszonego tymianku

Fasolkę ugotować, osączyć.

Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do kurczaka.

Ser pokroić w kostkę, a czerwoną cebulę w plastry (szczypiorek posiekać).

Przygotować dressing, mieszając wymienione wcześniej składniki, włożyć na 10 min do lodówki.

Opłukać sałatę, ułożyć ją na talerzu. Dołożyć pozostałe składniki, polać dressingiem.

Smacznego.

 

SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I TUŃCZYKIEM

A tym razem dla smakoszy tuńczyka, smaczna sałatka:)

SKŁADNIKI:

1/2 kg zielonej fasolki szparagowej

4 korniszony

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 czerwona cebula

kilka pomidorów koktajlowych

4 jajka

sos:

przyprawa koperkowo - ziołowa do sałatek

olej, woda

 

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę ugotować, przelać zimną wodą i odstawić do wystudzenia.

Korniszony pokroić na spore kawałki, cebulkę pokroić w piórka,

pomidory pokroić na kawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić na części.

Składniki ułożyć w salaterce: fasolka, korniszony, tuńczyk, cebulka, pomidory i jajka.

Całość zalewamy sosem koperkowo - ziołowym przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

Sałatka z fasolki szparagowej i wędzonki

Fasolka szparagowa jest warzywem popularnym i bardzo zdrowym. Obniża zawartość cukru we krwi, działa też moczopędnie.

45 min

Czas przygotowania: 35 min

Czas wykonania: 10 min

Składniki

·         375 g młodej fasolki szparagowej

·         4 gałązki cząbru

·         1 ząbek czosnku, sól

·         4 jajka ugotowane na twardo

·         200 g pomidorów

·         200 g zielonych ogórków

·         250 g miodowego melona

·         250 g wędzonki

·         1 łyżka octu winnego

·         1 łyżka soku z cytryny

·         1 łyżeczka ostrej musztardy

·         czarny pieprz

·         3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1. Oczyszczoną fasolkę połamać na mniejsze kawałki i wraz z cząbrem, czosnkiem oraz solą wrzucić do 11 wrzącej wody. Ugotowaną fasolkę przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Przyprawy wyjąć.

2. Oczyszczone warzywa opłukać i osuszyć. Pomidory pokroić na kawałki, ogórki zetrzeć, a miąższ melona pokroić w kostkę lub wy­kroić z niego kulki. Wędzonkę po­kroić w cienkie plasterki, a następ­nie w kostkę.

3. Fasolkę wymieszać z pomidorami, ogórkami, melonem, wędzonką oraz pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem na stół przybrać pokro­jonymi w ósemki jajkami.

Sałatka z fasolki i pomidorów.



35 dag żółtej fasolki szparagowej
3 pomidory
2 jajka
kilka łyżek majonezu
ew. jogurt naturalny lub śmietana
zielenina
sól, pieprz

. Fasolkę kroimy na 1 cm kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
2. Na dnie salaterki układamy fasolkę, posypujemy ja solą i pieprzem, pokrywamy cienką warstwą majonezu lub jogurtu czy śmietany, ewentualnie mieszanką tychże. Na wierzchu układamy pokrojone w półplasterki pomidory, znów posypujemy solą i pieprzem, smarujemy delikatnie majonezem. Następnie kładziemy na to pokrojone na plasterki jajka, solimy i posypujemy koperkiem, szczypiorkiem, natką lub rzeżuchą.
3. Sałatka najlepiej smakuje sama lub z bagietką.

 

Warstwowa sałatka z fasolką szparagową

Sałatka wszystkim bardzo smakowała.

Składniki

puszka fasolki szparagowej lub domowej
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy
5 jajek
3 kwaskowe jabłka
3 cebule
20 dag sera żółtego
keczup
słoik 310 ml majonezu
słodka papryka

Sposób przygotowania

1. Fasolkę szparagową , fasolę czerwoną i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka i cebulę również kroimy w drobniutką kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2. Na spód salaterki wykładamy fasolkę szparagową, dodajemy jajka i smarujemy dość grubą warstwą majonezu. Wykładamy pokrojone jabłka smarujemy dość grubą warstwą keczupu i wykładamy fasolę czerwoną oraz cebulę. Smarujemy majonezem, dodajemy osączoną kukurydzę, smarujemy warstwą majonezu i wykładamy starty ser i posypujemy słodką papryką.

Rady

Jeżeli sałatka ma dłużej stać w lodówce, ser wykładamy przed samym podaniem, żeby nie opadł. Kolejność układania sałatki jest dowolna.

sałatka warstwowa z fasolką szparagową

składniki:  salatka_w_fasolka2
1 puszka zielonej fasolki szparagowej
5 jaj
2 jabłka
2 cebule
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
200 g sera żółtego
majonez
ketchup pikantny
sproszkowane papryka słodka

wykonanie:
W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo:
odsączoną fasolka szparagowa -  pokrojone w kostkę jajka – majonez, tyle aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę czerwoną – pokrojona w drobną kostkę cebulę – majonez – odsączoną kukurydzę – majonez – starty na grubych oczkach ser żółty a na koniec posypujemy słodką papryką. Całość schładzamy.

Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej

·         Czas przygotowania: 10 minut

·         Czas gotowania: 15 minut

Fasolka szparagowa jest wciąż do kupienia na targu więc tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Nawet nie spodziewałam się, że tak będzie nam smakować. Wspaniała, letnia przekąska na upalny dzień, ale nie tylko.

Składniki

·         fasolka szparagowa - 300 g

·         oliwki czarne - 4 łyżki

·         pomidory - 2

·         ser feta - 100 g

·         natka pietruszki - 3 łyżki

·         oliwa - 6 łyżek

·         ocet z czerwonego wina - 2 łyżki

·         sól - do smaku

·         pieprz - do smaku

Instrukcje

 Fasolkę umyć, obrać z końcówek, ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Pomidory pokroić w cząstki, oliwki w plasterki. Na talerzu ułożyć ugotowaną fasolkę, pomidory, oliwki. Pokruszyć fetę. Składniki sosu dokładnie zmieszać, polać sałatkę. Posypać posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin