Pyszna sałatka, kolorowa i smaczna, soczysta i pełna witamin. Bardzo smakowała moim gościom.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- spora garść żółtej fasolki szparagowej
- zielona cebulka
- pęczek rzodkiewki
- 1/2 papryki najlepiej pomarańczowej
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Ugotować pierś kurczaka, ostudzić i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na 2cm kawałki.Rzodkiewki, pokroić w słupki,cebulkę drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem,dodać kukurydzę odsączoną z zalewy, doprawić solą i pieprzem. Na koniec skropić sałatkę oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej przygotować na godzinę lub dwie przed podaniem, aby składniki się ''przegryzły''.
Sałatka z kurek i fasolki szparagowejSkładniki:25 dag małych kurek,pół kg fasolki szparagowej,1 cebula,1 czerwona papryka,ząbek czosnku,pęczek natki pietruszki,łyżka octu balsamicznego,łyżka oliwy z oliwek,sól, pieprz,łyżka masła.Jak przyrządzić?Z fasolki poodcinać końcówki i przekroić ją na pół. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w słupki. Kurki wraz z cebulą usmażyć na patelni z łyżką masła. Dodać paprykę i pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać fasolkę szparagową, pokrojoną natkę i wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę polać oliwą i octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno (jak kto lubi).
Treściwa i bardzo smaczna sałatka.
Składniki250 g zielonej fasolki szparagowej(daję mrożoną)4 pomidory4 jajkakrucha sałata (ja dałam lodową)czerwona paprykaświeży ogórekczerwona cebulapuszka tuńczyka w sosie własnymkilka filetów anchoiskilka łyżek oliwysok z połowy cytrynyduża szczypta soliłyżeczka miodułyżeczka musztardy francuskiej
Fasolkę gotujemy, pozostawiamy do ostudzenia. Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidory i jajka kroimy w ósemki. Cebulę, ogórek i paprykę w plasterki. Wszystkie składniki układamy na dużym półmisku, na środek wykładamy tuńczyka, a na wierzch fileciki anchois. Całość polewamy sosem.
Od dziś u mnie akcja MŻ! Mam nadzieję, że na dniu dzisiejszym się nie skończy… Na inaugurację ta sałata, którą zjadłam na obiad. No dobrze- ser mogłabym sobie darować, ale przecież nie można od razu przechodzić na głodówkę, prawda? ;p
W gazetowej wersji przepisu „sałatka bawarska”. Nie zamieściłam tej nazwy w nazwie, bo nieco ją zmodyfikowałam, chociażby dodając mięso.
- pierś z kurczaka;
- ok 30 dag mrożonej fasolki szparagowej;
- mieszanka sałat- połowa opakowania;
- kawałek żółtego sera;
- czerwona cebula (ja zamieniłam ją na kupiony dziś na bazarku szczypiorek);
- oliwa;
- przyprawa do kurczaka;
DRESSING: łyżka oliwy+ łyżeczka musztardy+ łyżeczka miodu+ łyżeczka białego octu winnego+ łyżeczka suszonego tymianku
Fasolkę ugotować, osączyć.
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Ser pokroić w kostkę, a czerwoną cebulę w plastry (szczypiorek posiekać).
Przygotować dressing, mieszając wymienione wcześniej składniki, włożyć na 10 min do lodówki.
Opłukać sałatę, ułożyć ją na talerzu. Dołożyć pozostałe składniki, polać dressingiem.
Smacznego.
A tym razem dla smakoszy tuńczyka, smaczna sałatka:)
SKŁADNIKI:
1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
4 korniszony
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 czerwona cebula
kilka pomidorów koktajlowych
4 jajka
sos:
przyprawa koperkowo - ziołowa do sałatek
olej, woda
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę ugotować, przelać zimną wodą i odstawić do wystudzenia.
Korniszony pokroić na spore kawałki, cebulkę pokroić w piórka,
pomidory pokroić na kawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić na części.
Składniki ułożyć w salaterce: fasolka, korniszony, tuńczyk, cebulka, pomidory i jajka.
Całość zalewamy sosem koperkowo - ziołowym przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Fasolka szparagowa jest warzywem popularnym i bardzo zdrowym. Obniża zawartość cukru we krwi, działa też moczopędnie.
45 min
Czas przygotowania: 35 min
Czas wykonania: 10 min
· 375 g młodej fasolki szparagowej
· 4 gałązki cząbru
· 1 ząbek czosnku, sól
· 4 jajka ugotowane na twardo
· 200 g pomidorów
· 200 g zielonych ogórków
· 250 g miodowego melona
· 250 g wędzonki
· 1 łyżka octu winnego
· 1 łyżka soku z cytryny
· 1 łyżeczka ostrej musztardy
· czarny pieprz
· 3 łyżki oliwy z oliwek
1. Oczyszczoną fasolkę połamać na mniejsze kawałki i wraz z cząbrem, czosnkiem oraz solą wrzucić do 11 wrzącej wody. Ugotowaną fasolkę przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Przyprawy wyjąć.
2. Oczyszczone warzywa opłukać i osuszyć. Pomidory pokroić na kawałki, ogórki zetrzeć, a miąższ melona pokroić w kostkę lub wykroić z niego kulki. Wędzonkę pokroić w cienkie plasterki, a następnie w kostkę.
3. Fasolkę wymieszać z pomidorami, ogórkami, melonem, wędzonką oraz pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem na stół przybrać pokrojonymi w ósemki jajkami.
Sałatka z fasolki i pomidorów. 35 dag żółtej fasolki szparagowej 3 pomidory 2 jajka kilka łyżek majonezu ew. jogurt naturalny lub śmietana zielenina sól, pieprz . Fasolkę kroimy na 1 cm kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, pomidory parzymy i obieramy ze skórki. 2. Na dnie salaterki układamy fasolkę, posypujemy ja solą i pieprzem, pokrywamy cienką warstwą majonezu lub jogurtu czy śmietany, ewentualnie mieszanką tychże. Na wierzchu układamy pokrojone w półplasterki pomidory, znów posypujemy solą i pieprzem, smarujemy delikatnie majonezem. Następnie kładziemy na to pokrojone na plasterki jajka, solimy i posypujemy koperkiem, szczypiorkiem, natką lub rzeżuchą. 3. Sałatka najlepiej smakuje sama lub z bagietką.
Sałatka wszystkim bardzo smakowała.
puszka fasolki szparagowej lub domowej puszka fasoli czerwonejpuszka kukurydzy5 jajek3 kwaskowe jabłka3 cebule20 dag sera żółtego keczupsłoik 310 ml majonezusłodka papryka
1. Fasolkę szparagową , fasolę czerwoną i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka i cebulę również kroimy w drobniutką kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Na spód salaterki wykładamy fasolkę szparagową, dodajemy jajka i smarujemy dość grubą warstwą majonezu. Wykładamy pokrojone jabłka smarujemy dość grubą warstwą keczupu i wykładamy fasolę czerwoną oraz cebulę. Smarujemy majonezem, dodajemy osączoną kukurydzę, smarujemy warstwą majonezu i wykładamy starty ser i posypujemy słodką papryką.
Jeżeli sałatka ma dłużej stać w lodówce, ser wykładamy przed samym podaniem, żeby nie opadł. Kolejność układania sałatki jest dowolna.
składniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej5 jaj2 jabłka2 cebule1 puszka fasoli czerwonej1 puszka kukurydzy200 g sera żółtegomajonezketchup pikantnysproszkowane papryka słodka
wykonanie:W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo:odsączoną fasolka szparagowa - pokrojone w kostkę jajka – majonez, tyle aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę czerwoną – pokrojona w drobną kostkę cebulę – majonez – odsączoną kukurydzę – majonez – starty na grubych oczkach ser żółty a na koniec posypujemy słodką papryką. Całość schładzamy.
· Czas przygotowania: 10 minut
· Czas gotowania: 15 minut
Fasolka szparagowa jest wciąż do kupienia na targu więc tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Nawet nie spodziewałam się, że tak będzie nam smakować. Wspaniała, letnia przekąska na upalny dzień, ale nie tylko.
· fasolka szparagowa - 300 g
· oliwki czarne - 4 łyżki
· pomidory - 2
· ser feta - 100 g
· natka pietruszki - 3 łyżki
· oliwa - 6 łyżek
· ocet z czerwonego wina - 2 łyżki
· sól - do smaku
· pieprz - do smaku
Fasolkę umyć, obrać z końcówek, ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Pomidory pokroić w cząstki, oliwki w plasterki. Na talerzu ułożyć ugotowaną fasolkę, pomidory, oliwki. Pokruszyć fetę. Składniki sosu dokładnie zmieszać, polać sałatkę. Posypać posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)
tatanka.com